22/1/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση του Οργανισμού Round Table 9 με θέμα: «Πόλη Χρυσοχούς: Μια κοινωνία φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες»
22/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.




Δέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση σας να θέσω τη σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα μου και επιτρέψετε μου να σας συγχαρώ για το θέμα που έχετε επιλέξει, το οποίο αποτελεί έναν από τους βασικότερους και πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η δημιουργία μιας κοινωνίας φιλικής προς τα άτομα με αναπηρίες είναι ένας στόχος για την επίτευξη του οποίου γίνονται προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο. Τα άτομα με αναπηρίες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της γης, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα που οφείλονται σε συμπεριφορές, προκαταλήψεις και φραγμούς που η ίδια η κοινωνία δημιουργεί. Αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου με αναπηρία και να του διασφαλίζει, μέσα στα πλαίσια των κρατικών δυνατοτήτων, τα δικαιώματα της διαβίωσης, προστασίας, φροντίδας, στήριξης, περίθαλψης, αποκατάστασης, αγωγής, εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης, προσβασιμότητας, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Σε αυτά τα πλαίσια και έχοντας ως όραμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στο σχεδιασμό και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ανοίγουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην ενίσχυση και αναβάθμιση των διοικητικών δομών και μηχανισμών που λειτουργούν για τα άτομα αυτά, εγκαθιδρύοντας μια νέα διοικητική δομή που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Το Τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του από την 1/1/2009 και έχει αναλάβει ως κεντρικός φορέας τη διαμόρφωση, το συντονισμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρίες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες καθώς και την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων.

Το Τμήμα έχει ήδη αναλάβει μια σειρά από αρμοδιότητες και προωθεί μέτρα όπως:

§ Η παρακολούθηση και διαχείριση της εφαρμογής των Περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων που αποτελούν το βασικό γενικό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
§ H εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», το οποίο θα παρέχει συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
§ H αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και η προώθηση θετικών δράσεων για την ένταξη τους στην απασχόληση. Όπως θα έχετε ίσως ακούσει, ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμος, ο οποίος ρυθμίζει την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ως Υπουργείο, θεωρούμε ότι η επίτευξη της ψήφισης του συγκεκριμένου Νόμου είναι ένα τεράστιο βήμα για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες καθώς και για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και γενικότερα τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Επιπρόσθετα, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 18/2/2009, το νέο Τμήμα προωθεί τη δημιουργία νέου Οργανισμού Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες με την αξιοποίηση του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου και του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων προοπτικών επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης για τα άτομα με αναπηρίες.
§ Τέλος, το νέο Τμήμα έχει αναλάβει, από την πρώην Υπηρεσία Μέριμνας Αναπήρων, και πρόκειται σύντομα να αναλάβει και από την Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, τη διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα φροντίδας καθώς και οικονομικά βοηθήματα για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού. Το 2010 έχουμε συμπεριλάβει αυξημένα κονδύλια στον προϋπολογισμό για εκσυγχρονισμό αρκετών από τα σχέδια παροχών και βοηθημάτων που εφαρμόζουμε.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του τα ζητήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες και αναγνωρίζει την υποχρέωση της πολιτείας για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με εκείνες τις δομές και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρίες ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Στο σημείο αυτό επιτρέψετε μου να υπογραμμίσω τη μεγάλη ευθύνη που έχουν και οι υπόλοιπες δομές άσκησης πολιτικής, και ειδικότερα οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην επίτευξη του στόχου για μια κοινωνία φιλική προς τα άτομα με αναπηρίες. Η προσβασιμότητα των αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον είναι θέμα στο οποίο οφείλουν όλοι να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή.

Τέλος, αγαπητοί φίλοι, γνωρίζοντας το έργο του οργανισμού σας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βασίζεται στη συνεργασία των εθελοντικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών όπως είναι το Round Table 9 για τη χάραξη μια κοινής πορείας προς τη δημιουργία μιας φιλικής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό για τα άτομα με αναπηρίες. Μιας κοινωνίας για όλους που να βασίζεται στην ισότητα, το σεβασμό, τη διαφορετικότητα, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.