19/1/10

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου

19/01/2010

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας.



Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στην πρόθεση της Κυβέρνησης για αναπροσαρμογή της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς και την εισήγησή τους για λήψη μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, ο Υπουργός Εμπορίου είπε: «Η επιχειρηματικότητα στην Κύπρο στηρίζεται και υποστηρίζεται με συγκεκριμένα μέτρα. Υπάρχουν και μέτρα και χορηγίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα έχουμε δεύτερο πρόγραμμα στήριξης και χορηγίες, καθώς και δεύτερο πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Το θέμα, βεβαίως, των φόρων είναι θέμα το οποίο χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει σχετική διαβούλευση».

Σε σχόλιο ότι, ενδεχομένως, να έχουν σε κάποιο βαθμό δίκαιο οι επιχειρηματίες, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομική κρίση και μετρούμε τώρα τις πρώτες της επιπτώσεις, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε: «Αυτά δεν αποφασίζονται από αέρος, αλλά θέτω και ‘γω το ερώτημα: «Δεν είναι δικαιότερο ένας που έχει 50 ή 100 εκατομμύρια ευρώ ακίνητης περιουσίας να φορολογείται με τις τιμές του 2010 αντί να φορολογείται με τις τιμές του 1980;»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τόσο το γεγονός ότι δόθηκε χθες το πράσινο φως στη Gazprombank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ξεκινήσει τη δράση της στην Κύπρο για τις επενδυτικές της επιχειρήσεις όσο και το ότι οι οκτώ από τους δέκα μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς της Ρωσίας χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως έδρα επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε: «Πρώτον, εμείς χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι η Gazprombank, η οποία είναι θυγατρική του κολοσσού της Gazprom με το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, πήρε την άδεια για να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο.

Ο κολοσσός αυτός φαίνεται ότι, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου έχει επιλέξει την Κύπρο διότι νιώθει πιο άνετα και μεγαλύτερη σιγουριά να χρησιμοποιήσει την Κύπρο σαν πύλη στην Ευρώπη. Η Κύπρος θα είναι για τη Ρωσία η γέφυρα της προς την Ευρώπη για όλες τις επενδυτικές και χρηματοπιστωτικές της δραστηριότητες. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό διότι καταδεικνύει ότι η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός για σκοπούς επενδύσεων από μεγάλες χώρες και από μεγάλες εταιρείες. Παράλληλα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και, οπωσδήποτε, προβάλλει την προοπτική που έχει η Κύπρος για να καταστεί περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».