19/1/10

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέστρεψε από την Αθήνα


19/01/2010

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επέστρεψε σήμερα το μεσημέρι από την Αθήνα όπου είχε σειρά επαφών με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.



Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνοδεία του υποδέχθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης.

Μετά την άφιξή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνοντας σε ένα απολογισμό της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ανέφερε τα ακόλουθα προς τους δημοσιογράφους:

«Η επίσκεψη στην Ελλάδα, εκτιμώντας τους στόχους και την υλοποίησή τους, παρ’ όλο που δεν θέλω να χρησιμοποιώ βαρύγδουπες λέξεις, θεωρώ ότι ήταν απόλυτα επιτυχής. Μεταβήκαμε στην Αθήνα για να συναντηθούμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μέλη της Κυβέρνησής του ούτως ώστε να δώσουμε μια πλήρη εικόνα των εξελίξεων στο Κυπριακό και της κατάστασης μετά από την κατάθεση του εγγράφου της τουρκοκυπριακής πλευράς, το οποίο κρίναμε ως απαράδεκτο και δεν το έχουμε αποδεχθεί ως βάση για συζήτηση, καθώς και των συζητήσεων του πρώτου τριημέρου των εντατικών συνομιλιών.

Έγινε πλήρης ενημέρωση, αντηλλάγησαν απόψεις και σε κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό καθώς και στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των ομάδων της δικής μας και της ελλαδικής πλευράς. Υπήρξε πλήρης συναντίληψη και έχει εκφραστεί και δημόσια η πλήρης υποστήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πολιτική την οποία ακολουθεί στη διάρκεια των συνομιλιών. Θέλω να εκφράσω θερμά τον κ. Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση γι΄ αυτή την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση.

Έχω συναντηθεί το Σαββάτο το βράδυ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση διήρκησε 45 λεπτά, ήταν εγκάρδια, φιλικότατη και με διακαές το ενδιαφέρον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας να ενημερωθεί. Έτυχε πλήρους ενημέρωσης και έγινε εγκάρδια, πραγματικά, ανταλλαγή απόψεων. Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο Παπούλια για τη στήριξή του και την αγάπη που εκφράζει για την Κύπρο και την ηγεσία του κράτους μας.

Με τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου έχουμε λάβει ορισμένες από κοινού αποφάσεις. Πρώτον, θα συντονίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε τη διεθνή παρουσία και την παρουσίαση, στο διεθνή χώρο, του Κυπριακού και των θέσεών μας, γι’ αυτό είχαν σχετική συνάντηση οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών ενώ άρχισε η διαβούλευση και η δημιουργία του κοινού προγράμματος δράσης.

Δεύτερον, είχα διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την παράκληση των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας για να κατέλθει στην Κύπρο για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε ευχαρίστως αυτή την πρόσκληση – παράκληση, ανταποκρίθηκε θετικά και θα τον έχουμε σύντομα κοντά μας. Ο στόχος είναι να ακουστούν οι απόψεις σε ένα ελεύθερο πνεύμα και, ει δυνατόν, να λάβουμε αποφάσεις για το πώς κινούμαστε πάρα πέρα.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ενώπιον του κ. Πρωθυπουργού είναι η νομική αρωγή. Δεν θα σχολιάσω διάφορα που γράφονται και λέγονται στον εγχώριο Τύπο. Θα πω ότι αρωγή υπήρχε διαχρονικά από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, συνεχίζεται και σήμερα, αλλά θα τη συγκεκριμενοποιήσουμε σε ζητήματα στα οποία έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ασφαλώς, αυτή η κίνηση δεν είναι κίνηση για να τεθεί υπό αμφισβήτηση οποιοσδήποτε συνεργάτης μας εδώ στην Κύπρο. Αντίθετα, οι συνεργάτες μας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και από παλαιά και πιθανά νέα μέλη της ομάδας νομικών, η οποία καταρτίζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην πορεία είχα συνάντηση με όλους τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Χαίρομαι ειλικρινά γιατί ο διάλογος μαζί τους ήταν ανοιχτόκαρδος και φιλικότατος και μετά από τις συναντήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο από δικής μας τουλάχιστον πλευράς, εκφράστηκε η πλήρης συμπαράσταση, θα έλεγα και συμπόρευση με την πολιτική, την οποία ακολουθούμε στο κυπριακό πρόβλημα και με τους χειρισμούς που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη είχε ακόμα ένα στόχο. Να ταξιδέψουμε στην Αρτέμιδα και να παραδώσουμε το έργο το οποίο δώρισε η Κυπριακή Κυβέρνηση, με επικεφαλής τον μ. Τάσσο Παπαδόπουλο, στους πυρόπληκτους κατοίκους της Αρτέμιδας. Πραγματοποιήθηκε αυτή η παράδοση μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και έκφρασης χαράς, αλλά και ευγνωμοσύνης προς τον κυπριακό λαό από πλευράς των Αρχών της περιοχής, ξεκινώντας από τον Νομάρχη και φτάνοντας μέχρι τον Κοινοτάρχη της Αρτέμιδας γι’ αυτή τη γενναιόδωρη έκφραση αλληλεγγύης.

Εμείς τονίσαμε ότι αυτό είναι καθήκον μας, να προστρέξουμε σε βοήθεια και συμπαράσταση στον ελληνικό λαό, γιατί και ο ελληνικός λαός όποτε χρειάζεται η Κύπρος, είναι στο πλευρό του δικού μας του λαού.

Θέλω, με αυτή την ευκαιρία, να συγχαρώ τους Κύπριους οι οποίοι έχουν εργαστεί για την υλοποίηση αυτού του έργου. Οφείλω να πω ότι είναι ένας υπέροχος οικισμός, ο οποίος διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής. Έχουμε επισκεφθεί και σπίτια και μας υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Επισκεφθήκαμε και το ελαιοτριβείο, το οποίο έχει αναστηλωθεί και θα αρχίσει δουλειά σύντομα.

Οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι άνθρωποι της πολεοδομίας που εργάστηκαν αυτά τα δύο χρόνια εκεί αξίζουν συγχαρητηρίων και τους συγχαίρω θερμά από ψυχής. Συγχαίρω το Υπουργείο Εσωτερικών, τον κ. Υπουργό και όλους τους παράγοντες που ανέλαβαν από πλευράς της Κυβέρνησης να υλοποιήσουν αυτό το έργο.

Επιστρέφουμε ικανοποιημένοι ως αντιπροσωπεία - προσθέτω και τη λέξη πλήρως ικανοποιημένοι - γιατί μας υποδέχθηκαν πολύ εγκάρδια, με πολλή αγάπη, με πολλή κατανόηση και εκφράστηκε η πλήρης αλληλεγγύη και του λαού, των απλών ανθρώπων, αλλά και της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πολιτικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις:

Ερώτηση: Το σχόλιό σας για την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου για την υπόθεση Οραμς;

Απάντηση: Το κυπριακό δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει κανονικά την απόφαση. Είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που πρέπει να την εκτελέσει, αλλά ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί, δυστυχώς, την κυριαρχία που πρέπει νόμιμα να ασκεί στο έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου. Η απόφαση αυτή, η οποία ουσιαστικά επικυρώνει την απόφαση του δικού μας δικαστηρίου έχει σημαντική νομική, αλλά και πολιτική σημασία.

Νομική επειδή το αγγλικό δικαστήριο συμπεριφέρθηκε με βάση τους Νόμους και τους Κανόνες της ΕΕ και της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πολιτική επειδή δίνει και απάντηση στην πλευρά η οποία θέλει να αρνηθεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ή στη χρήση της ιδιοκτησίας.

Δεν θέλω να πω πολλά λόγια, θα γίνουν περισσότερες αναλύσεις. Από πολιτικής σκοπιάς εμείς κρατάμε αυτή την απόφαση και θα την αξιοποιήσουμε δεόντως.

Δεν θα πω περισσότερα, πρώτα από όλα επειδή δεν διάβασα την απόφαση και δεν θα ήταν υπεύθυνο από δικής μου πλευράς να προβώ σε δηλώσεις. Απλώς κάνω ένα πρώτο σχόλιο.

Ερώτηση: Ο Ντερβίς ΄Ερογλου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής είχε αναφερθεί σε συμφωνημένη διχοτόμηση και σε δύο κράτη.

Απάντηση: Ο Ντερβίς ΄Ερογλου, μη γένοιτο, αν εκλεγεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και καταστεί επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι θα εργαστεί για τη διχοτόμηση. Άρα θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για ολόκληρο τον κυπριακό λαό επειδή πιστεύω ειλικρινά ότι η διχοτόμηση θα είναι ένα καίριο κτύπημα και πολύ ζημιογόνο και για τους Τουρκοκύπριους.

Κατά συνέπεια, στους Τουρκοκύπριους εναπόκειται να κρίνουν αυτή την απαράδεκτη στάση του Ντερβίς ΄Ερογλου. Ο κ. ΄Ερογλου, λυπάμαι να παρατηρήσω, δεν είναι ο κατάλληλος πολιτικός για να προωθηθεί λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, λύση η οποία θα επανενώνει τον τόπο μας, το κράτος, τους θεσμούς, το λαό και την οικονομία. Είναι ο πιο ακατάλληλος, σύμφωνα με τις δικές του θέσεις και τοποθετήσεις που είναι διαχρονικές.