27/1/10

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα κατά τη συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον ΚΟΑ, στη Λευκωσία
27/01/2010

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας. Ευχαριστίες, επίσης, εκφράζω στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, που μας φιλοξενεί στο δικό του χώρο για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Διευκολύνσεις Στρατεύσιμων Αθλητών και Φυγοστρατία», Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Μετά την κατάταξη των νεοσυλλέκτων οπλιτών στα Κέντρα Εκπαίδευσης και, ειδικά, μετά την κατάταξη των στρατεύσιμων το καλοκαίρι του 2009, διεξαγάγεται ένας έντονος δημόσιος διάλογος περί φυγοστρατίας, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση τόσο στο στράτευμα όσο και στην κοινωνία.


Τον περασμένο χρόνο παρουσιάστηκε, σε μεγάλο βαθμό, το φαινόμενο αθλητές (αρκετοί από αυτούς υψηλού επιπέδου) να επικαλούνται λόγους ψυχικής υγείας για να τύχουν αναστολής ή απαλλαγής. Πράγμα για το οποίο υπάρχει αντίφαση, επειδή όλοι αυτοί έχουν δελτίο υγείας από τον ΚΟΑ για να είναι σε θέση να ασχολούνται με τον αθλητισμό.


Δεν σας κρύβω, ότι το θέμα αυτό με στεναχώρησε πάρα πολύ. Επί της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Άμυνας, και αυτό που θα πω μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι φίλοι του ΚΟΑ, όλα σχεδόν τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τους αθλητές μας τυγχάνουν άμεσης επίλυσης στο πλαίσιο της παροχής διευκολύνσεων. Θεωρώ αδιανόητο, και είναι σχήμα οξύμωρο, αθλητής να επικαλείται λόγους ψυχικής υγείας και να παίρνει αναστολή ή απαλλαγή, σε βάρος των υπολοίπων στρατευσίμων.


Μετά από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ, αλλά και ο ΚΟΑ, τεθήκαμε σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.


Ως πρώτο μέτρο, και με βάση τις εξουσίες που μου παρέχει ο Νόμος περί Εθνικής Φρουράς, άρθρο 8 (4) (β), έδωσα οδηγίες και συστάθηκε εκτάκτως το δευτεροβάθμιο Ιατροσυμβούλιο, για επανεξέταση των περιπτώσεων εκείνων, για τις οποίες είχα βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι η απόφαση απαλλαγής τους, έχει ληφθεί εσφαλμένα.


Από τους 77 αθλητές που επανεξετάστηκαν, οι 63 κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν κανονικά τη θητεία τους και τώρα εκπαιδεύονται με τους υπόλοιπους νεοσυλλέκτους στο ΚΕΝ Πάφου. Ήδη έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που θα συμβάλουν στη μείωση της φυγοστρατίας, γενικότερα.


Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες να κωδικοποιηθεί, σε συγκεκριμένη βάση, η συνεργασία του ΓΕΕΦ με τον ΚΟΑ, σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.


Σκοπός μας ήταν, είναι και θα είναι, να βοηθήσουμε τον αθλητισμό και, ταυτόχρονα, την πατρίδα μας. Θέλουμε τους αθλητές μας να είναι αγωνιστές, μαχητές και να συνδυάζουν το στρατώνα με τον αγωνιστικό αθλητικό στίβο. Θεωρούσα και θεωρώ ότι ο αθλητής είναι μαχητής, αγωνιστής και όχι ρίψασπις.


Μετά από αλλεπάλληλες και ουσιαστικές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκομένους, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε επίσημα ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ υπογράφουν Πρωτόκολλο Συνεργασίας, στο οποίο καθορίζεται ο τρόπος χειρισμού θεμάτων που άπτονται των αθλητών μας. Το πρωτόκολλο αυτό θα επικυρωθεί ταυτόχρονα από εμένα και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.


Πρέπει να τονίσω ότι, παράλληλα, με τις διεργασίες με τον ΚΟΑ, για το θέμα της φυγοστρατίας των αθλητών, το Υπουργείο Άμυνας ήλθε σε επαφή με τα πολιτικά κόμματα, οργανωμένα σύνολα, κοινωνικούς φορείς, την ψυχιατρική εταιρεία, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, εκπαιδευτικά ιδρύματα, την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων Κληρωτών Οπλιτών και άλλους αρμόδιους φορείς, για την αντιμετώπιση ευρύτερα του απαράδεκτου, φθοροποιού και προκλητικού φαινομένου της φυγοστρατίας.


Με μεγάλη προσοχή ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους. Το Υπουργείο κατέγραψε τις απόψεις όλων και στη συνέχεια συντάξαμε μελέτη, η οποία κάλυψε όλο το φάσμα του τεράστιου αυτού προβλήματος. Καταλήξαμε σε συγκεκριμένα μέτρα, τόσο διοικητικά όσο και μέτρα τα οποία για να υλοποιηθούν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.


Όσον αφορά στα διοικητικά μέτρα, δόθηκαν ήδη οδηγίες στον Αρχηγό της Δύναμης και κάποια από αυτά άρχισαν να υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα, η αναγραφή στο προσωρινό απολυτήριο των λόγων για τους οποίους κάποιος δεν εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.


Για τους υπηρετούντες τη θητεία τους στρατεύσιμους, έχουν αποφασιστεί μέτρα παροχής περισσοτέρων διευκολύνσεων. Τόσο από πλευράς αδειών εξόδου και διανυκτερεύσεων όσο και από πλευράς μεταφοράς τους με λεωφορεία από και προς τα στρατόπεδα τους.


Για τα νομοθετικά μέτρα που προτιθέμεθα να λάβουμε για ευρύτερη αντιμετώπιση της φυγοστρατίας, ζητήσαμε νομική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία, από την οποία λάβαμε τις απαντήσεις και είμαστε στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και σύνταξης ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου.


Το Υπουργείο Άμυνας, και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τη φυγοστρατία να επηρεάσει τους σχεδιασμούς της Εθνικής Φρουράς και, γενικότερα, την ασφάλεια του κράτους. Σε αυτή την προσπάθειά μας, πρέπει να βοηθήσουν όλοι ανεξαιρέτως, προκειμένου να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.


Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια για αντιμετώπιση της φυγοστρατίας δεν σταματά εδώ. Αρχίσαμε ήδη να προχωρούμε στην επανεξέταση και άλλων περιπτώσεων παλαιοτέρων κλάσεων, είτε είναι αθλητές είτε όχι. Το έργο μας είναι δύσκολο και χρονοβόρο και χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων.


Καταλήγοντας, πρέπει να τονίσω εμφαντικά σε όσα άτομα έχουν φυγοστρατήσει, επικαλούμενοι ανύπαρκτα ψυχολογικά προβλήματα, να μην επαναπαύονται. Τους διαβεβαιώνω ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, το στίγμα του φυγόστρατου θα τους κυνηγά παντού και πάντοτε.