27/1/10

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών
27/01/2010
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" με πηχυαίο τίτλο: "Σκάνδαλο με απαλλοτρίωση στη Λάρνακα", το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει το κοινό για τα ακόλουθα πραγματικά γεγονότα που καταδεικνύουν ότι από τους χειρισμούς του Υπουργείου όχι μόνο δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τουναντίον υπήρξε εξοικονόμησή του:



Η συμφωνία ενοικίασης του ακινήτου που ανήκε στην εταιρεία "Ίριδα Κτηματική Λτδ." προέβλεπε την ενοικίασή του για περίοδο έξι χρόνων, με δικαίωμα του Μισθωτή για παράταση της ενοικίασης για περίοδο μέχρι και έξι χρόνια, μετά από τρίμηνη γραπτή προειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή υπογράφηκε μετά από σχετική Απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια δαπάνη για την καταβολή των ενοικίων, κατέληξε στην προκαταρκτική διαπίστωση πως η αγορά του κτηρίου από τη Δημοκρατία ήταν η πιο συμφέρουσα ρύθμιση για το δημόσιο, εφόσον η αξία του ακινήτου, όπως εκτιμήθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, αντιστοιχεί ουσιαστικά σε ενοίκια 16 ετών περίπου (το συνολικό ποσό των ενοικίων για την περίοδο αυτή ανέρχεται σε €14,578 εκ.). Με τη ρύθμιση που εφαρμόστηκε, το δημόσιο καθίσταται ιδιοκτήτης της γης και της οικοδομής, των οποίων η αξία αναμένεται εύλογα ότι θα πολλαπλασιαστεί.

Επιπρόσθετα, λήφθηκαν υπόψη και τα σαφή λειτουργικά και άλλα θετικά χαρακτηριστικά του κτηρίου, και, ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω εκτιμήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών εισηγήθηκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία να πωλήσει το ακίνητο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η εταιρεία ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ενδιαφέρεται να πωλήσει το ακίνητο έναντι του ποσού των €15,8 εκ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διαπραγματεύθηκε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία το ποσό αγοράς του ακινήτου, μέσω Επιτροπής που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο στην οποία συμμετείχαν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας. Η διαπραγμάτευση κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση του κτηρίου έναντι του εφάπαξ ποσού των €14,2 εκ.

Για την απόκτηση του κτηρίου έγινε δημοσίευση Διατάγματος Απαλλοτρίωσης στις 22/12/2009 και καταβλήθηκε στην αναφερόμενη εταιρεία το συμφωνηθέν ποσό ως αποζημίωση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Σημειώνεται ότι στην τιμή αγοράς περιλαμβάνεται το σύνολο του μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και η επίπλωση του κτηρίου που είχαν τοποθετηθεί με έξοδα της εταιρείας. Με βάση τις εκτιμήσεις τόσο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (€13,7 εκ.) όσο και του Τμήματος Δημοσίων Έργων (€15,8 εκ.) και την πάγια πρακτική που ακολουθείται σε περίπτωση διαπραγμάτευσης, εκτιμάται ότι αν επιλεγόταν η μέθοδος της αγοράς του ακινήτου με συμφωνία η τιμή αγοράς θα ήταν πιθανότατα ψηλότερη εκείνης που τελικά επιβάρυνε το δημόσιο, έστω και με την καταβολή φορολογιών από την εταιρεία. Συνεπώς, η ρύθμιση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου που υιοθετήθηκε τελικά έναντι του συγκεκριμένου ποσού αποβαίνει, συνολικά, προς οικονομικό όφελος του δημοσίου. Σημειώνεται με έμφαση ότι, ενώ στο ίδιο το δημοσίευμα του "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ" καταγράφονται στοιχεία που αποδεικνύουν τα ανωτέρω, ο τίτλος του σχετικού άρθρου δημιουργεί στον αναγνώστη τη λανθασμένη εντύπωση για δήθεν αποκάλυψη σκανδάλου.

Σημειώνεται ότι, κατά την εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών, η χωροθέτηση του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου επί της κεντρικής Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (πρώην Τιμάγια) κανένα πολεοδομικό ή άλλο πρόβλημα δεν δημιουργεί αναφορικά με την αξιοποίηση των κρατικών ιδιοκτησιών που βρίσκονται κοντά στον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας. Αντίθετα, εκτιμάται ότι η αποφυγή της χωροθέτησης του συγκεκριμένου γραφείου στον αναφερόμενο χώρο θα συμβάλει στην αποτροπή της όξυνσης των τεράστιων προβλημάτων κυκλοφοριακής συμφόρησης που ταλαιπωρούν πραγματικά το αστικό κέντρο ενώ, ταυτόχρονα, διατηρούνται προοπτικές προς καλύτερη αξιοποίηση ενόψει της υλοποίησης των προγραμματισμών για το έργο της ανάπλασης της περιοχής του Λιμανιού και της Μαρίνας.

Η ενοικίαση κτηρίου που γειτνιάζει με το ανωτέρω κτήριο για τη στέγαση του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, με ανοικτό το δικαίωμα της ενοικιαγοράς του, αν αυτό κριθεί συμφέρον για το δημόσιο, κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη και αποδοτική διευθέτηση, δεδομένου ότι, από τη γειτνίαση των δύο Επαρχιακών Κτηματολογικών Γραφείων δημιουργούνται σοβαρά πλεονεκτήματα λόγω της εξοικονόμησης χώρων στάθμευσης, της εξυπηρέτησης των δύο Γραφείων από τους ίδιους Χωρομέτρες, Σχεδιαστές και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.