27/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στην Ημερίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης, στη Λευκωσία
27/01/2010





Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην Ημερίδα που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης με θέμα: «Πόσιμο νερό – υγρά απόβλητα – γκρίζα νερά: Ποιοτικός Έλεγχος, Διαχείριση και Εξοικονόμηση».

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι η απεξάρτηση της υδροδότησης από τις καιρικές συνθήκες στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, και μέχρι την ολοκλήρωση των μονάδων αφαλάτωσης, η εξοικονόμηση νερού είναι επιτακτική. Ο κάθε πολίτης οφείλει να συνεισφέρει συνειδητά στην εξοικονόμηση νερού. Ακόμα και η πιο μικρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μεταφράζεται σε εξοικονόμηση του πολυτιμότερου αυτού φυσικού πόρου, συνεισφέροντας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την εξοικονόμηση νερού, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει αρχίσει εκστρατεία διαφώτισης για την ευαισθητοποίηση του κοινού, η οποία περιλαμβάνει, σε προγραμματισμένη βάση, παρουσιάσεις σε σχολεία, προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, καθώς και οργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων παρέχει, μέσω εξειδικευμένων σχεδίων παροχών, επιδοτήσεις για την ανόρυξη γεωτρήσεων για άρδευση κήπων, για τη σύνδεση των γεωτρήσεων αυτών με τις τουαλέτες, για την ανακύκλωση ημιακάθαρτου νερού και την τοποθέτηση κυκλοφορητή ζεστού νερού. Παράλληλα, μελετάται η δυνατότητα χρήσης εξαρτημάτων σε υφιστάμενες βρύσες, ντους και τουαλέτες με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση νερού.

Πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια είναι η ένταξη στο υδατικό ισοζύγιο, ρευμάτων νερού, όπως το ανακυκλωμένο νερό, με στόχο τη μείωση των ποσοτήτων νερού που διοχετεύονται από τα φράγματα και τις γεωτρήσεις για σκοπούς άρδευσης. Τα πλεονεκτήματα του ανακυκλωμένου νερού είναι πολλά: Είναι ολόχρονα διαθέσιμο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία και παράγεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η Κύπρος έχει την πρωτιά στην Ευρώπη αναφορικά με τη χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, με ποσοστό 72%.

Η προστασία των νερών από τη ρύπανση είναι μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. Ο έλεγχος για προστασία από τη ρύπανση θα πρέπει να είναι συνεχής και αυστηρός, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υδάτινοι πόροι είναι τέτοιας ποιότητας που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Ένα προστατευμένο από τη ρύπανση περιβάλλον θα διασφαλίσει την άριστη ποιότητα των νερών μας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με βάση τους περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών και τους περί Διαχείρισης Στερεών και Επικινδύνων Αποβλήτων Νόμους, χορηγεί Άδειες Απόρριψης και Διαχείρισης Αποβλήτων με τις οποίες ρυθμίζεται η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα, διεξάγονται έλεγχοι από διορισμένους Επιθεωρητές για τον έλεγχο της τήρησης των όρων των Αδειών αυτών.

Επίσης, για την προώθηση της υλοποίησης των αποχετευτικών συστημάτων, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει καταρτίσει Εθνικό Πρόγραμμα Εφαρμογής, με βάση το οποίο θα πρέπει να εγκατασταθούν κεντρικά αποχετευτικά συστήματα σε 57 οικισμούς. Η εφαρμογή του Προγράμματος αυτού έχει αποδειχθεί το πιο δαπανηρό περιβαλλοντικό νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι, για την πλήρη συμμόρφωση της Κύπρου με τη νομοθεσία, θα απαιτηθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η προώθηση των αποχετευτικών συστημάτων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Κύπρο γιατί είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο υποδομής που απαιτεί σημαντικές δαπάνες, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει και σημαντικά οφέλη.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτή τη σημαντική Ημερίδα. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο για το νέο έτος 2010, προπάντων ένα 2010 με περισσότερη περιβαλλοντική συνείδηση από όλους μας.

Σημείωση: Την ομιλία διάβασε η κα Αίγλη Παντελάκη, Αν. Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.