29/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην τιμητική εκδήλωση για 19 δασκάλες και δασκάλους που γεννήθηκαν ή νυμφεύθηκαν στο Δίκωμο και υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Δικώμου από το 1878-1974,στη Λευκωσία
29/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.15 μ.μ.



Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης παρευρίσκομαι μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό, σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση που οργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δικώμου, με σκοπό να τιμήσει 19 δασκάλους και δασκάλες που γεννήθηκαν ή νυμφεύθηκαν στο Δίκωμο και υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Δικώμου από το 1887 – 1974.

Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου στο Κοινοτάρχη Κάτω Δικώμου κ. Χριστάκη Πασχάλη, καθώς και σε όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και άλλους εθελοντές, γιατί παρ΄ όλο τον πόνο και την πίκρα του ξεριζωμού, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δικώμου δεν έμεινε αδρανές. Κράτησε και κρατεί, με τις ποικίλες πολιτιστικές, εθνικές και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει και κρατά άσβεστη τη μνήμη του αγαπημένου τους χωριού. Παράλληλα, προβάλλει και αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους δημότες του: στους ανθρώπους των Γραμμάτων που στήριξαν τα πέτρινα εκείνα χρόνια αμέσως μετά την τουρκοκρατία την παιδεία, ενώ συμβάλλει, ταυτόχρονα, στην ενότητα των Δικωμιτών, στέλνοντας μηνύματα καρτερίας, αισιοδοξίας, αγωνιστικότητας κι ελπίδας.

Η απόδοση τιμής στους εκπαιδευτικούς μας που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην παιδεία και τον πολιτισμό της μικρής μας πατρίδας, είναι το ολιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τους εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη μεγάλη προσφορά τους.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες για τη Γιορτή των Γραμμάτων, μας δίνουν την ευκαιρία να τιμήσουμε όλους εκείνους που υπηρέτησαν ή εξακολουθούν να υπηρετούν τα ελληνικά γράμματα και την παιδεία του τόπου, και να εκφράσουμε προς αυτούς την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη.

Τιμώντας τους 19 καταξιωμένους δασκάλους και δασκάλες, ανθρώπους των Γραμμάτων, που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Δικώμου από το 1887-1974, τιμούμε τις αξίες που ως κοινωνία οφείλουμε να υπηρετούμε. Με τέτοιες χειρονομίες στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα γενιά πως κάθε πολιτισμένη κοινωνία δεν έχει στο στόχαστρό της τον πλούτο και την ευμάρεια. Εκείνο που την καταξιώνει και την αναδεικνύει είναι η προσήλωση σε αρχές και αξίες μέσα από την πνευματική και ακαδημαϊκή μας ανάπτυξη.

Πέραν από την τιμή στους δασκάλους του Κάτω Δικώμου, στρέφουμε σήμερα τη σκέψη και τη μνήμη μας στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες των Γραμμάτων.

Τιμούμε τρεις αθάνατες μορφές των Ελληνικών Γραμμάτων, τους τρεις Ιεράρχες: τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Μνημονεύουμε, ταυτόχρονα, με ευγνωμοσύνη και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους οι οποίοι υπηρέτησαν με αφοσίωση την παιδεία του τόπου μας και ανάλωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την αγωγή και τη μόρφωση των παιδιών και των νέων μας.

Αν καταφέραμε 3.000 χρόνια να επιβιώσουμε στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό οφείλεται, αναμφίβολα, σε μεγάλο βαθμό και στην Παιδεία. Επειδή, μέσα από τα σχολεία μας, οι φωτισμένοι δάσκαλοι κατάφεραν να συντηρήσουν αλώβητες τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Η αγάπη για την Παιδεία, που πάντοτε χαρακτήριζε το λαό μας, στάθηκε η καλύτερη άμυνα ενάντια στις προσπάθειες σωρείας κατακτητών να αλλάξουν την εθνική μας συνείδηση και να υποδουλώσουν την ψυχή μας.

Στη μακρόχρονη ιστορία μας, το σχολείο στάθηκε πάντα ένας βασικός κοινοτικός πυρήνας με πολλαπλή προσφορά και δράση. Οι φωτισμένοι δάσκαλοι, δίνοντας καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες το δύσκολο αγώνα της αγωγής και της γνώσης, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Παράλληλα, τα σχολεία λειτουργούσαν και ως σπουδαστήρια ψυχών, μέσα από τα οποία ξεφύτρωναν οι αγωνιστές της ελευθερίας και οι προασπιστές της δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσαν και το επίκεντρο της κοινοτικής πνευματικής ζωής.

Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω τη σημερινή σεμνή, αλλά μεστή εκδήλωσή σας. Συγχαίρουμε όλους τους τιμώμενους σήμερα δασκάλους και δασκάλες που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Δικώμου από το 1878 μέχρι και την τραγική χρονιά του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Εύχομαι το 2010 να φέρει την πολυπόθητη, αλλά δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την εδώ και 35 χρόνια τουρκική κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας για όλους τους κατοίκους της.

Εκφράζω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Κοινοτάρχη Κάτω Δικώμου, κ. Χριστάκη Πασχάλη, καθώς και σε όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους. Συγχαίρω τους εκπαιδευτικούς που τιμούμε σήμερα και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας. Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα είναι, πάντοτε, θερμός συμπαραστάτης στο έργο σας.