29/1/10

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας

Συμμετοχή της Υπουργού Εργασίας στο Άτυπο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, στη Βαρκελώνη
29/01/2010



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ που συγκάλεσε η ισπανική προεδρία της ΕΕ, στη Βαρκελώνη στις 28 και 29 Ιανουαρίου. Κύριος στόχος του Άτυπου Συμβουλίου ήταν η συνέχιση και η περαιτέρω εμβάθυνση του προβληματισμού γύρω από τη στρατηγική απασχόλησης και τα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την μετά το 2010 περίοδο.
«Η επάρκεια, η βιωσιμότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020», επισήμανε η κα Χαραλάμπους μιλώντας στην τρίτη κατά σειρά θεματική ενότητα που απασχόλησε το Συμβούλιο με θέμα την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Χαραλάμπους τόνισε πως επιβάλλεται, παράλληλα με τον στόχο της οικονομικής ανάκαμψης, να επικεντρωθούμε και στην ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης. Οι προσπάθειές μας, υπογράμμισε, πρέπει να εστιαστούν σε πολιτικές απασχόλησης που θα παρέχουν κίνητρα για ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας που θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στη διατήρηση της απασχόλησης και θα εξασφαλίζουν ότι τα συστήματα κοινωνικής προστασίας εξελίσσονται σε συστήματα που θα υποστηρίζουν ενεργά όλους τους πολίτες και, ειδικότερα, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπλήρωσε η κα Χαραλάμπους, θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για τις συντονισμένες προσπάθειές μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, η κα Χαραλάμπους υπογράμμισε το ρόλο των ίδιων των κρατών μελών, καθώς οι κοινωνικές πολιτικές που αναπτύσσουν σε εθνικό επίπεδο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους.