30/1/10

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

30/01/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με το θέμα της επικείμενης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.



Ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Υπάρχει πρόοδος ώστε να πανηγυρίζουν οι Τουρκοκύπριοι και για να πει αυτά που είπε ο Ντάουνερ; Μάλιστα, κάποια δημοσιεύματα αναφέρονται σε «μυστική πρόοδο».

Απάντηση: Πρόοδο έχουμε. Και η πρόοδος στηρίζεται σε συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε μερικά από τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση. Επειδή νιώθω να εξελίσσεται και μια συζήτηση ως προς το κατά πόσον είναι σημαντική ή όχι η πρόοδος, έχω να πω τα εξής: Οταν θα ενημερωθούν πλήρως τα κόμματα - διότι σύντομα θα γίνει η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους ηγέτες των κομμάτων για μια πρώτη ενημέρωση - ο καθένας ας δώσει τη δική του ερμηνεία και ας αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όσες φορές με ρωτούσατε αν έχουμε πρόοδο ή δεν έχουμε, αν γίνονται βήματα ή δεν γίνονται στις εντατικές διαπραγματεύσεις, η δική μας απάντηση ήταν ότι αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος στο τέλος της συζήτησης. Χθες είχαμε ένα τέλος της συζήτησης στα τριήμερα και στο τετραήμερο και μπορέσαμε να κάνουμε αυτή τη δήλωση, ή καλύτερα να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορούμε να το κρίνουμε, μέσα από αυτά τα οποία έχουν επιτευχθεί. Σε ό,τι αφορά σε δημοσιεύματα περί μυστικής προόδου, επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει, όπως κάνει κάθε φορά, το Εθνικό Συμβούλιο. Χθες, μετά από μια κοπιαστική μέρα, έκανε νωρίς το βράδυ μια πρώτη ενημέρωση στα τέσσερα από τα έξι κόμματα. Σήμερα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ κ. Συλλούρη και τη Γενική Γραμματέα των Οικολόγων κα Παναγιώτου. Τηλεφωνικώς δεν μπορεί να γίνει μεγάλη ενημέρωση, υπήρξαν και ανατροπές σε διάφορα χρονικά ορόσημα που έχουν να κάνουν με την προέκταση του δεύτερου κύκλου των εντατικών, προέκυψε και η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ άρα, αναπόφευκτα, ο Πρόεδρος έχει μετακινήσει τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά το μάλλον ή ήττον την ερχόμενη βδομάδα.

Ερώτηση: Χθες ο κ. Ντάουνερ ρωτήθηκε για πρόοδο και παρέπεμψε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ. Ο ΓΓ θα μιλήσει για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης;

Απάντηση: Εγώ θα έλεγα να περιμένουμε. Θα ήθελα, ωστόσο, να σημειώσω και το εξής, διότι αντιλαμβάνομαι και τις ανησυχίες που εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Ο ΓΓ θα έρθει στην Κύπρο στο πλαίσιο που ο ίδιος ανακοίνωσε, δηλαδή για να ενημερωθεί, να εκφράσει την υποστήριξη του προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση στο Κυπριακό και τίποτα περισσότερο. Ούτε ενδιάμεσες συμφωνίες, για τις οποίες ορισμένοι έχουν μιλήσει, ούτε επιδιαιτησίες για τις οποίες κάποιοι ενδεχομένως να έχουν ανησυχίες. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα. Αρα, να καλωσορίσουμε το ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Εμείς, πέρα από το καλωσόρισμα, θα ενημερώσουμε ασφαλώς τον ΓΓ και θα αξιοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη για να εκφράσουμε ξανά τη βούληση μας για να συνεχίσουμε την εργασία για να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Καλοδεχούμενος ο ΓΓ.

Ερώτηση: Η πρόοδος είναι αρκετή ώστε ο ΓΓ να ανακοινώσει κάτι για τη διακυβέρνηση, όπως μια συμφωνία;

Απάντηση: Δεν έχουμε μιλήσει για συμφωνία. Να διαχωρίζουμε το θέμα της συμφωνίας από το θέμα των συγκλίσεων και των βημάτων. Είναι ξεκάθαρο. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι ότι παίρνουμε μία - μία πτυχή, τη συζητούμε, εκεί όπου έχουμε συγκλίσεις τις καταγράφουμε και τις αφήνουμε κατά μέρος και καταγράφουμε τις αποκλίσεις για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική εικόνα για το πού βρισκόμαστε.

Μια λεπτομερειακή καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων έχει γίνει το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή η λεπτομερειακή καταγραφή έχει δοθεί και στα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο. Η σύγκλιση δεν αποτελεί συμφωνία και να μην πανικοβάλλουμε την κοινωνία ότι έχουμε ενδιάμεση συμφωνία και ότι αυτή ενδεχομένως να ανατρέψει τη βασική αρχή πάνω στην οποία διαπραγματευόμαστε. Και είναι ξεκάθαρη αυτή η αρχή ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

Ερώτηση: Θα δοθεί και τώρα έγγραφο στα κόμματα κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και σε σχέση με τις συγκλίσεις;

Απάντηση: Θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συζήτηση. Το πώς θα γίνει αυτό εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει όλα τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερώτηση: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που αναφέρουν τα σημεία στα οποία έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις;

Απάντηση: Εμείς έχουμε μια πάγια τακτική την οποία ακολουθούμε. Ενημερώνουμε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενημερώνουμε την πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που διαρρέουν οτιδήποτε ή που θέλουν να κάνουν δημόσια διαπραγμάτευση ή συζήτηση. Αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να λεχθεί τότε θα λεχθεί.

Ερώτηση: Εχει ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης;

Απάντηση: Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με την έννοια ότι η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια των δύο διαπραγματευτών και αυτοί, ανάλογα με τις εξελίξεις, ανάλογα με το πού είμαστε, αποφασίζουν για το πώς συνεχίζουν ή δεν συνεχίζουν. Αυτό ανακοινώνεται ανάλογα κάθε φορά.

Ερώτηση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνεχιστούν οι εντατικές;

Απάντηση: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε. Όλα είναι ανοικτά. Υποθέτω ότι τη Δευτέρα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.

Ερώτηση: Με τις συναντήσεις που θα γίνουν με τον ΓΓ και έχοντας υπόψη τις συγκλίσεις, υπάρχει δυνατότητα να έχουμε ολοκλήρωση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης μέχρι τη Δευτέρα;

Απάντηση: Με το ΓΓ δεν θα συζητηθεί ούτε θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Ο ΓΓ δεν κάνει διαμεσολάβηση. Ο ΓΓ, σύμφωνα και με το πλαίσιο των καλών υπηρεσιών που παρέχει προς τις δύο κοινότητες με στόχο να εξευρεθεί λύση, δεν διαδραματίζει ρόλο διαπραγματευτή. Ο ΓΓ θα έρθει να ενημερωθεί για το πού είμαστε, να δει από πρώτο χέρι την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα εξαγγείλει την υποστήριξή του, υποθέτω, στις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ. Η παρουσία του εδώ δείχνει ότι το Κυπριακό είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΟΗΕ, κάτι που και εμείς θέλουμε. Είναι πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και είναι αυτό που βρίσκεται πολύ ψηλά στην πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή το Κυπριακό να είναι ψηλά στην ατζέντα του ΟΗΕ, του διεθνούς παράγοντα – διότι εμείς θέλουμε τη δραστηριοποίηση και την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα είτε αυτός είναι ο ΟΗΕ είτε η Ευρωπαϊκή Ενωση είτε άλλοι διεθνείς οργανισμοί – με στόχο να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πάντοτε, ασφαλώς, πάνω στην ορθή βάση και προς την ορθή κατεύθυνση. Γι' αυτό φροντίσαμε να το ξεκαθαρίσουμε πριν ακόμη ξεκινήσουμε τις όποιες προσπάθειες για να επαναρχίσει ο διακοινοτικός διάλογος, ότι δηλαδή, το περιεχόμενο της λύσης διαμορφώνεται από τους Κυπρίους και ο διεθνής παράγοντας, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, στο φόντο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, χρειάζεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, της Τουρκίας, ώστε να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

Ερώτηση: Χθες το ΔΗΚΟ μετά την ενημέρωση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει πρόοδος.

Απάντηση: Αυτή η συζήτηση γίνεται μήνες τώρα. Πάρα πολλές φορές έχουμε πει – και υπάρχει σε ομιλίες και δηλώσεις του Προέδρου και δικές μου – ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε επιτύχει μια σχετική πρόοδο σε συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού. Αυτή η πρόοδος είναι ουσιαστικά η ερμηνεία, το συμπέρασμα από τις συγκλίσεις που έχουμε πετύχει σε συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού, ανεξαρτήτως αν αυτές οι συγκλίσεις ή η σχετική πρόοδος μας ικανοποιούν ή όχι. Κάποιοι άλλοι δήλωναν ότι δεν υπάρχει πρόοδος. Αυτό που καταγράφω εγώ τώρα, είναι ότι οι περαιτέρω συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε ορισμένα θέματα τα οποία συζητούμε και συζητούσαμε στις εντατικές διαπραγματεύσεις, αυτά τα βήματα μπροστά που έχουμε κάνει, ερμηνεύονται ως πρόοδος. Από κει και πέρα έχω πει ότι για το αν είναι σημαντική ή όχι η πρόοδος, ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία. Πρόοδος, όμως, με την έννοια των βημάτων και των περαιτέρω συγκλίσεων που έχουν γίνει, υπάρχει. Θα ήταν καλό να αναμένουν και τα κόμματα την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ερώτηση: Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα καπνού, ωστόσο ευχήθηκε να υπάρχει πρόοδος.

Απάντηση: Θα μείνω στην ευχή του Αρχιεπισκόπου ότι εύχεται να υπήρχε πρόοδος και επαναλαμβάνω ότι αυτό ισχύει για όλους. Χωρίς ενημέρωση ο καθένας θα καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα. Διερωτώμαι, μας πειράζει να υπάρχει πρόοδος;

Ερώτηση: Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε άκρως σημαντική την επίσκεψη του ΓΓ. Εμείς αποδίδουμε τον ίδιο χαρακτηρισμό στην επίσκεψη;

Απάντηση: Είναι αυτό που προσπαθεί η Κυβέρνηση να πει όλο αυτό το διάστημα. Να έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όλα αυτά τα χρόνια γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του ιδίου του ΓΓ, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η επιφυλακτική στάση έναντι του ΓΓ. Ερχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός, αυτό δείχνει ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού. Αυτό θα έπρεπε να το χαιρετίσουμε.

Ερώτηση: Η ενδεχόμενη κάθοδος του ΓΓ στην Κύπρο είχε συνδεθεί από τον κ. Ντάουνερ με την πρόοδο. Είναι ισότιμη η κάθοδος με τον κατάλληλο χρόνο;

Απάντηση: Αν η ερώτηση κάνει τη σύνδεση μεταξύ ύπαρξης προόδου και καθόδου, να αναφέρω ότι η επίσκεψη του ΓΓ είχε ανακοινωθεί πριν ανακοινωθεί η πρόοδος. Επίσης, τα ερωτηματικά που είχαν εγείρει κάποιοι, και ενδεχομένως ακόμη να εγείρουν, είναι αν η κάθοδος του ΓΓ συνδέεται με κάποιες εξαγγελίες, ή κάποια γεγονότα που θα ανατρέπουν είτε το ρόλο του ΓΓ σε σχέση με το Κυπριακό – όπως καθορίζεται σε ψηφίσματα και στο πλαίσιο της παροχής καλών υπηρεσιών – είτε με εξαγγελία μιας ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία θα ανατρέπει και τη βασική αρχή πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, που είναι ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν υπάρχει συνολική συμφωνία. Επαναλαμβάνουμε εμείς ότι η ίδια η εξαγγελία της επίσκεψης του ΓΓ με το πλαίσιο που καθορίζει κάνει σαφές ότι ο διεθνής οργανισμός, ο ΓΓ, κινείται στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα. Από κει και πέρα πιστεύω ότι η περαιτέρω συζήτηση του θέματος, αφήνοντας διάφορα υπονοούμενα που ενδεχομένως να αιωρούνται, δεν είναι καλό για τον απλούστατο λόγο ότι ο ΓΓ είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο. Επιθυμούμε το συνεχές ενδιαφέρον του ΓΓ και του διεθνούς οργανισμού, επιθυμούμε την υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό και θα αξιοποιήσουμε την επίσκεψη με τις επαφές που θα έχουμε με τον ΓΓ όπως κάνουμε κάθε φορά. Είτε γίνονται επαφές με τον ΓΓ είτε με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε μαζί είτε κατ’ ιδίαν. Αυτά βρίσκονται στην καθημερινότητα της πολιτικής μας.

Ερώτηση: Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αρχίσει η β’ φάση των κατασκευαστικών έργων στη Λήδρας. Υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία που θα ανακοινώσει ο ΓΓ;

Απάντηση: Συμφωνία αναφορικά με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας υπήρχε, ότι δηλαδή πήγαιναν σε α’, β’ και γ’ φάση. Είχε εφαρμοστεί η α’ φάση που αφορούσε στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λήδρας. Από κει και πέρα είχαν μείνει αιωρούμενα τα υπόλοιπα στάδια. Εμείς ζητούσαμε και εργαζόμασταν όλο αυτό το διάστημα για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο, και αυτό θα συνεχιστεί.

Ερώτηση: Εχει δεσμευτεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι αν αποχωρήσει ο κ. Ταλάτ θα παραμείνουν οι συγκλίσεις;

Απάντηση: Οι συγκλίσεις καταγράφονται και μένουν εκεί. Αν κάποια πλευρά φανεί αναξιόπιστη στην πορεία αυτό είναι θέμα της κάθε πλευράς, όπως και του διεθνούς παράγοντα, για να αξιολογήσει τη στάση και την αξιοπιστία της κάθε πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από κει και πέρα, είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Ερογλου στο Κυπριακό έτσι όπως τις έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές. Ο ίδιος έχει πει πως ό,τι δεν θα τον εκφράζει, κατά το μάλλον ή ήττον, θα το αποσύρει κιόλας από το τραπέζι. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.