31/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη σε εκδήλωση στα πλαίσια της Γιορτής του Δέντρου, στην Εγκωμη
31/01/2010

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση. Μια εκδήλωση προς τιμήν του δέντρου, αυτού του πολύ σημαντικού στοιχείου στη ζωή μας.

Η Εβδομάδα του Δέντρου που αρχίζει σήμερα και οι εκδηλώσεις που γίνονται για να τιμήσουμε τα δέντρα, τα δάση και γενικά το περιβάλλον σκοπό έχουν να αναδείξουν τη σημασία του πράσινου στη ζωή μας αλλά και να καλλιεργήσουν τόσο την αγάπη προς αυτό, όσο και την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας.

Η πολυλειτουργικότητα των δασών τυγχάνει σήμερα καθολικής αναγνώρισης και για το λόγο αυτό η προστασία, η ανάπτυξη και η αειφορική διαχείριση τους έχει τεθεί από διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς ως ύψιστη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, ακόμη και στις μέρες μας, τα δάση σε πολλά σημεία του πλανήτη τυγχάνουν αλόγιστης εκμετάλλευσης και καταπόνησης με αρνητικά συνεπακόλουθα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω πως η διαχείριση των δασών της Κύπρου από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος γίνεται στη βάση της Αρχής της Αειφορίας με στόχο την παραγωγή του μέγιστου κοινωνικού οφέλους τόσο για τις σημερινές όσο και για τις επόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης των κυπριακών δασών, μεγάλη έμφαση δίνεται στην παραγωγή έμμεσων αγαθών και ωφελημάτων όπως, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του τουρισμού και της αναψυχής στα δάση καθώς και στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας, τη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, καθώς και τη ρύθμιση της απορροής των υδάτων. Παράλληλα, έχει μειωθεί δραστικά η χρήση των δασών για παραγωγή ξυλείας.

Η κήρυξη 20.400 εκταρίων κρατικού δάσους, δηλαδή ποσοστό 12,5% περίπου της έκτασης των κρατικών δασών σε Προστατευόμενες Περιοχές, η δημιουργία δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, στην Αθαλάσσα και στο Τρόοδος, και η αναμενόμενη λειτουργία τρίτου στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διευκολύνσεων αναψυχής τόσο στα αστικά και περιαστικά δάση όσο και στις ψηλότερες βουνοκορφές, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει αυτή η Κυβέρνηση στην προστασία και στην αξιοποίηση των υπηρεσιών που μας παρέχουν τα δάση.

Ακόμη ένας βασικός πυλώνας της δασικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από τις πυρκαγιές. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το Τμήμα Δασών προχώρησε στην αγορά δεύτερου πυροσβεστικού αεροπλάνου με δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων νερού ενώ, παράλληλα, προχώρησε στην εγκατάσταση και πιλοτική λειτουργία αυτόματου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στην περιοχή του Ακάμα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι σήμερα η ανάπτυξη και η προστασία των κυπριακών δασών έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του κρατικού δάσους. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, με προϋπολογισμό 325 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην προστασία των κυπριακών δασών. Μέσα από στοχευόμενα δασικά μέτρα, ο Κύπριος αγρότης μπορεί να αναπτύξει την ιδιωτική δασοπονία και, παράλληλα, να εφαρμόσει μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών που ποικιλότροπα επηρεάζουν τον πλανήτη με την αύξηση της συχνότητας των ανομβριών, των ψηλών θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν αρνητικά και τα δασικά οικοσυστήματα του τόπου μας.

Παρακολουθήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο την παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Μπορεί η παγκόσμια αυτή διάσκεψη να μην κατάφερε να δεσμεύσει καμιά χώρα αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ομως, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την εκπόνηση από το Τμήμα Δασών του βραχυπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ξηράνσεις δέντρων του 2007 προχωρά, επιπρόσθετα, στην ετοιμασία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την αντιμετώπιση της απερήμωσης.

Η Ευρώπη, ενωμένη σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, έχει θέσει στόχους και χρονοδιαγράμματα για μείωση των εκπομπών των ρύπων αερίων θερμοκηπίου, για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας.

Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κύπρο φτάνοντας, έτσι, το 50% του στόχου της Κύπρου στα συμφωνηθέντα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πράσινη ενέργεια.

Αυτές ιδιαίτερα τις μέρες αλλά και ολόχρονα ο καθένας μας πρέπει να αναλογιστεί τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλει και ατομικά στην προστασία της φύσης, στην επέκταση του πρασίνου και στον τερματισμό της υποβάθμισης του χερσαίου περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σε ένα υγιές περιβάλλον, διασφαλίζοντας ψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθειά μου πεποίθηση και αισιοδοξία ότι το κυπριακό περιβάλλον θα προσφέρει υγεία, χαρά και ομορφιά σε πολλές ακόμη γενιές σ’ αυτόν τον τόπο. Εγγύηση γι’ αυτό δεν αποτελεί μόνο η βούληση του κράτους, η γνώση και η εμπειρία των κρατικών υπηρεσιών. Εγγύηση αποτελεί, κυρίως, η έμφυτη αγάπη του Κύπριου πολίτη για το πράσινο, για το περιβάλλον και για τον τόπο του γενικότερα.

Το μήνυμα της γιορτής αυτής, της Εβδομάδας του Δέντρου, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας: «Το περιβάλλον και τα δάση είναι μια ανεκτίμητη κληρονομιά αναγκαία για τη φυσική μας επιβίωση και θα συνεχίσουν να είναι αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής ταυτότητας του λαού μας.»

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα δάση ανήκουν σ’ όλους μας. Ανήκουν στα παιδιά μας, ανήκουν στις μελλοντικές γενιές προς τις οποίες έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τα παραδώσουμε ανέπαφα. Η προστασία και η επέκταση τους αποτελεί ιερό καθήκον και υποχρέωση όλων μας.