14/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή Υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, στο Προεδρικό Μέγαρο
14/01/2010

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την εισήγηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και Προέδρου του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, να παραστώ στην τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια και να φιλοξενηθεί η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας καλωσορίζω όλους θερμά.

Ένα εκατομμύριο και τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε οδικά δυστυχήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι και 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο και 5 εκατομμύρια από αυτούς καταλήγουν με μόνιμες αναπηρίες. Τα οδικά δυστυχήματα έχουν καταστεί παγκόσμια η πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 29 ετών. Η διεθνής κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για αντιμετώπιση αυτής της φοβερής μάστιγας. Στην 1η Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, αποφασίστηκε η παγκόσμια συστράτευση όλων των Κυβερνήσεων μαζί με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για τη δραστική μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα μέχρι το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2003 υιοθέτησε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για τη μείωση του αριθμού των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά το ήμισυ μέχρι το 2010. Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδέχθηκε τον ευρωπαϊκό στόχο και συμμετέχει ενεργά στην επίτευξή του. Η Κύπρος θα συμμετέχει βέβαια ενεργά και στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης Οδικής Ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία 2011–2020. Θεωρούμε απαράδεκτη και απόλυτα παρανοϊκή αυτή την ατέρμονη απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και την καταστροφή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που επιζούν. Τα τελευταία 10 χρόνια στον τόπο μας 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο και πολλές χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και ζούν με μόνιμες αναπηρίες. Δύσκολα βρίσκεις οικογένειες στην Κύπρο που να μην έχουν θρηνήσει κάποιο προσφιλές πρόσωπο, θύμα οδικού δυστυχήματος. Το πρόβλημα αφορά όλους μας, τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας ανήκει, ασφαλώς, στην Κυβέρνηση και στην πολιτεία γενικότερα, που έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα: να αναβαθμίζουν συνεχώς τα επίπεδα ασφάλειας των δρόμων και των οχημάτων, να ενισχύουν την επιτήρηση, να βελτιώνουν της συνθήκες της άμεσης περίθαλψης των τραυματιών και, πάνω από όλα, να προωθούν τη διαμόρφωση σωστής οδικής συμπεριφοράς των πολιτών. Προς τις κατευθύνσεις αυτές έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη ώθηση και οι προσπάθειες που καταβάλλονται έχουν αρχίσει να έχουν εμφανή θετικά αποτελέσματα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών το 2009 ήταν ο μικρότερος για τα τελευταία 33 χρόνια και ο αριθμός των τραυματιών ο μικρότερος για τα τελευταία 45 χρόνια. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Ήταν οι καρποί μιας σειράς ενεργειών που εκφράζουν πρακτικά την πολιτική βούληση της πολιτείας και της Κυβέρνησης. Οι δαπάνες για την οδική ασφάλεια αυξήθηκαν σημαντικά, διατέθηκε το αναγκαίο προσωπικό και, γενικά, πολλαπλασιάστηκαν τα μέτρα σε όλους τους τομείς.

Θεμελιώδους σημασίας, όμως, στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κράτους ήταν και είναι η ενεργός συμμετοχή και ουσιαστική συμβολή των πολιτών. Συγκεκριμένα, της μεγάλης και ισχυρής Κυπριακής Κοινωνικής Συμμαχίας για την Οδική Ασφάλεια, που δημιουργήθηκε και διαρκώς διευρύνεται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια από ιδιωτικούς οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ημικρατικούς οργανισμούς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πρωτοπορία της Κύπρου στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια. Με την υπογραφή σήμερα της Χάρτας από ακόμη 21 κυπριακούς οργανισμούς, φορείς και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μικρή Κύπρος των 800.000 κατοίκων θα διαθέτει μια ισχυρή Kοινωνική Συμμαχία για την Οδική Ασφάλεια, αποτελούμενη από 56 εταίρους. Ολόκληρη η Ευρώπη με τα 500 εκατομμύρια κατοίκους έχει μόνο 3 υπογράψαντες τη Χάρτα ανά κάθε εκατομμύριο πληθυσμού. Συγχαίρω και ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους παλαιούς υπογράψαντες καθώς και τους νέους οργανισμούς που θα υπογράψουν τη Χάρτα σήμερα.

Το 2010 είναι μια χρονιά με ιδιαίτερη σημασία για την οδική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Κύπρος ολοκληρώνουν την εφαρμογή των σχεδίων δράσης για την οδική ασφάλεια και επαυξάνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των θυμάτων κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρούμε το γεγονός αυτό ως μια ευκαιρία για να κηρύξουμε το 2010 ως Έτος Οδικής Ασφάλειας με επίκεντρο τους Νέους. Οι νέοι της Κύπρου αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού στα οδικά δυστυχήματα. Είναι, πιστεύω, ό,τι πιο τραγικό, να χάνεται ένας νέος άνθρωπος στην άσφαλτο, πριν προλάβει να γνωρίσει και να χαρεί τη ζωή του. Τα όνειρα, οι ευγενικές φιλοδοξίες, ο συναισθηματικός θησαυρός ολόκληρων οικογενειών να κατακρημνίζονται, λόγω ενός στιγμιαίου λάθους ή μιας απερίσκεπτης ενέργειας.

Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε δραστική μείωση στα οδικά δυστυχήματα, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους νέους. Εργαλείο μας η κινητοποίηση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας, τις οργανώσεις νεολαίας, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους νέους της Κύπρου γενικά, αλλά και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υπογράφουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα και το σύνολο της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του έτους οδικής ασφάλειας με επίκεντρο τους νέους, θα καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο εντατικό πρόγραμμα δράσεων στο οποίο μερίδιο συμμετοχής θα έχουν όλοι όσοι αποτελούν τη μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία ενάντια στην οδική βία: Υπουργεία, δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς και ιδιωτικοί οργανισμοί. Σε αυτή την εκστρατεία συστρατεύομαι και εγώ και θα αναλάβω προσωπικά συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένες δράσεις. Βούλησή μου είναι να επικοινωνήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και να τους μεταφέρω το μήνυμα ότι η ζωή τους είναι πολύτιμη και για αυτούς και για εμάς και για την πατρίδα. Επιθυμία μου είναι η έμπρακτη συμμετοχή μου σε αυτή την προσπάθεια για να μειωθούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από οδικά δυστυχήματα στην Κύπρο.

Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν πρόκειται να αποτύχουμε! Το οφείλουμε στον κυπριακό λαό και στις επόμενες γενιές των Κυπρίων. Αυτό αποτελεί ύψιστη δέσμευση όλων, όλης της κυπριακής κοινωνίας, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.