14/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών του 2009, στη Λευκωσία
14/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.



Η εκδήλωση βραβεύσεων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να χειροκροτήσουμε και να επαινέσουμε τους άριστους αθλητές του 2009. Οι αθλητές αυτοί τόσο των ατομικών όσο και των ομαδικών αθλημάτων, όπως και οι ομάδες, επιλέγηκαν μέσα από ένα έγκυρο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών μελών της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου.

Τους συγχαίρω όλους από τα βάθη της καρδιάς μου και τους εύχομαι κάθε καλό, υγεία, ευτυχία και νέες μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες. Στο πρόσωπό τους συγχαίρω τον μεγάλο χώρο του αθλητισμού και των ανθρώπων του. Όλους εκείνους που καθημερινά μοχθούν, ιδρώνουν και αγωνίζονται για ένα αθλητισμό περήφανο, ρωμαλέο, υγιή, γεμάτο επιτυχίες.

Ο ρόλος της πολιτείας στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου μας είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. Θέλουμε τον αθλητισμό μας να διακρίνεται και να προβάλλει τη χώρα μας. Να κερδίζει μάχες και διακρίσεις που θα μας κάνουν όλους περήφανους. Όμως, θέλουμε και αθλητές και παράγοντες με ήθος και αξίες. Ανθρώπους που να τους διακρίνει το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Προσπάθειά μας είναι να διαμορφώσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε βαθμιαία και σταθερά να μετεξελιχθούν οι αρνητικές και άσχημες νοοτροπίες, συμπεριφορές και σχέσεις με στόχο ο αθλητισμός μας να λειτουργεί ως εργαλείο και μέσο παιδείας και πολιτισμού, ανάπτυξης και εμπέδωσης ενός υψηλού επιπέδου κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η Κυβέρνηση, μέσα από τους σχεδιασμούς του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, προσφέρει όλα εκείνα τα εχέγγυα και την οικονομική δυνατότητα για ανάπτυξη, εξάπλωση και διάκριση του αθλητισμού μας. Και είναι με μεγάλη χαρά που βλέπουμε σήμερα να απονέμεται η μεγαλύτερη διάκριση στους αθλητές που μοχθούν και προσφέρουν το είναι τους στον αγωνιστικό στίβο. Θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά. Οι αθλητές αυτοί, με τις επιτυχίες και διακρίσεις τους, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας. Το καμάρι και την περηφάνια της κοινωνίας μας.

Η φετινή εκδήλωση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός αποτελεί την ανώτατη έκφραση των αισθημάτων ομαδικότητας και συλλογικής δράσης. Αποτελεί την πιο ισχυρή εκδήλωση προσφοράς προς το σύνολο, αλλά και πεδίο ανάδειξης των αισθημάτων αλληλεγγύης. Μέσα από παρόμοιες συμπεριφορές, όπως ο εθελοντισμός, εμπλουτίζεται η ζωή των ανθρώπων, αποκτά βαθύτερο νόημα και γίνεται πιο ώριμη και πιο μεστή. Ο εθελοντισμός βοηθά στην απομάκρυνση και κατάργηση του αισθήματος ατομικισμού. Αποτελεί, παράλληλα, τον κυρίαρχο τομέα ανάπτυξης λειτουργιών προσφοράς που δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο προσωπικό και οικονομικό όφελος. Ο εθελοντισμός μεγιστοποιεί την ικανότητα, αλλά και τη δύναμη των ανθρώπων να υπερνικούν το ατομικό συμφέρον και να το υποτάσσουν στο ομαδικό και συνολικό.

Ο εθελοντισμός λαμπρύνει τις ιδέες του αθλητισμού και αποτελεί μια από τις πιο βασικές παραμέτρους αυθεντικής έκφρασης των ιδανικών του αθλητισμού. Με την ευκαιρία αυτή συγχαίρω, ακόμα μια φορά, όλους τους εθελοντές του κυπριακού αθλητισμού, τους ανθρώπους που η προσφορά τους είναι αναντικατάστατη για την πρόοδο και ανάπτυξή του.

Σήμερα βραβεύουμε όχι μόνο τους άριστους των αρίστων, αλλά και όλους όσοι κατά καιρούς άφησαν τη σφραγίδα τους στον αθλητισμό μας. Βραβεύουμε αυτούς που, πέρα από τις επιτυχίες τους, αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπο προς μίμηση, παράδειγμα για τους νέους για ενεργό ανάμειξη στον αθλητισμό μας.

Η χρονιά που φεύγει αποτελεί την πιο λαμπρή από πλευράς επιτυχιών στον αθλητισμό του τόπου μας όλων των εποχών. Το 2009, δικαιολογημένα, καταγράφεται ως ο καλύτερος και πιο παραγωγικός χρόνος του αθλητισμού μας τόσο στα ατομικά όσο και στα ομαδικά αθλήματα.

Ο αθλητικός απολογισμός μας για τη χρονιά που φεύγει ήταν εξαιρετικός τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πέρα από τις ατομικές και ομαδικές διακρίσεις, η διοργάνωση των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης στέφθηκε, αναμφίβολα, με μεγάλη επιτυχία. Για τις αθλητικές μας επιτυχίες θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τις ομάδες, τους αθλητές - πρωταγωνιστές, τους προπονητές και τους παράγοντες και να τονίσω ότι με τις επιτυχίες τους όλος ο κυπριακός λαός νιώθει ξεχωριστή περηφάνια.

Όσον αφορά τη φετινή αθλητική χρονιά, σίγουρα οι προσδοκίες και οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο αυξημένοι.

Δυστυχώς, οι επιτυχίες της περασμένης χρονιάς επισκιάστηκαν, σε κάποιο βαθμό, από τα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού. Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι θέμα ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας. Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε με ειλικρίνεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Καλωσορίζω στην Κύπρο και συγχαίρω τον Ελλαδίτη πρωταθλητή καλαθόσφαιρας Φραγκίσκο Αλβέρτη, καθώς και τον προπονητή ποδοσφαίρου Πάνο Μάρκοβιτς, ο οποίος έθεσε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στην πρόοδο του κυπριακού ποδοσφαίρου τη δεκαετία 1970-1980, ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ. Καλωσορίζω, επίσης, την αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών.

Στη σημερινή μεγάλη γιορτή του αθλητισμού μας, ξεχωριστός έπαινος αξίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου. Σημαντικός και ουσιαστικός ο ρόλος και η προσφορά σας, όχι μόνο στην πρόοδο του αθλητισμού μας, αλλά προπάντων στην αγωγή και παιδεία των νέων μας.

Συγχαρητήρια και ευχές στους άριστους αθλητές και, γενικά, σε όλους τους τιμώμενους. Συγχαρητήρια σε όσους αθλούνται.