14/1/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, χθες
14/01/2010





Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Mehmet Ali Talat, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Alexander Downer προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Θέλω μόνο να κάνω κάποια πολύ σύντομα σχόλια με το πέρας αυτής της εντατικής περιόδου. Οι ηγέτες συνέχισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με μια ελεύθερη και πολύ ανοικτή ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ένα πολύ θετικό κλίμα. Υπήρχε ένα πολύ καλό πνεύμα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Οι Εκπρόσωποι κ.κ. Ιακώβου και Ναμί μαζί με αξιωματούχους θα συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια, ως γνωστόν, την ερχόμενη Δευτέρα οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις εντατικές συζητήσεις για μια περίοδο τριών ημερών».

Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει ότι υλοποιήθηκε ο στόχος της επίτευξης προόδου στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Downer είπε: «Όπως είπα, και επέλεξα προσεκτικά τα λόγια μου, αυτές οι συνομιλίες διεξάγονται σε ένα πολύ θετικό πνεύμα και ένα πολύ καλό κλίμα. Και είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως, ως γνωστόν, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τους Εκπροσώπους την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια οι τρεις ημέρες εντατικών συνομιλιών που ακολουθούν θα είναι επ’ αυτού. Συνεπώς, θα πρέπει να εξετάσετε [το θέμα] στην ολότητα αυτής της περιόδου».

Ερωτηθείς αν χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης, ο κ. Downer είπε ότι οι Εκπρόσωποι θα συζητήσουν για τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό εξουσιών την ερχόμενη εβδομάδα.

Κληθείς να πει κατά πόσον εξευρέθηκε περισσότερο κοινό έδαφος, ο κ. Downer είπε: "Νομίζω θα μάθετε πώς εξελίσσεται το όλο θέμα στο τέλος της διαδικασίας παρά να δώσουμε εμείς ένα σχόλιο για το πώς πάει μέρα με τη μέρα".

Απαντώντας σε σχόλιο ότι για να λέει ο κ. Downer πως οι βοηθοί θα συζητήσουν το θέμα της διακυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα αυτό υπονοεί ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα είπε: «Δεν θέλω οποιοσδήποτε να εξαγάγει εσφαλμένα ή παραπλανητικά συμπεράσματα. Εσκεμμένα εννοούσα ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε ένα πολύ θετικό πνεύμα και ένα πολύ καλό κλίμα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να σημειωθεί αυτό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν το θέμα της οικονομίας ή θέματα που άπτονται της ΕΕ, ο κ.Downer διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν μόνο τα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών.