28/1/10

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης


28/01/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας καλωσορίζουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η επίσκεψη του κ. Μουν στην Κύπρο αποτελεί ακόμη ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι ψηλά στις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού και απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό συνηγορεί η κινητικότητα και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται διεθνώς για το Κυπριακό, ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η πολιτική και στρατηγική στόχευσε και πέτυχε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για στήριξη και συμβολή στις προσπάθειες που οι δύο κοινότητες καταβάλλουν για επίτευξη λύσης. Λύσης της οποίας το περιεχόμενο διαμορφώνεται από τους Κυπρίους στις διαπραγματεύσεις και στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου ‘77 και ’79 για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο γίνεται σε μια περίοδο που υπάρχει μια αυξημένη διεθνής κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, φτάνει να επισημάνω την επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ και τις πρόσφατες δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό στο πλαίσιο της ετήσιας ανασκόπησης του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, η οποία είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την πρόθεση που έχει εκφράσει η προεδρία των ΗΠΑ για διορισμό προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, τη δημιουργία ομάδας παρακολούθησης Κυπριακού υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το διορισμό απεσταλμένου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία αποτελούν τεκμήρια και γεγονότα που μαρτυρούν ότι η πολιτική που ακολουθείται έχει φέρει το Κυπριακό στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για επίλυση και επανένωση της Κύπρου».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ν. Μαρκαντώνης: Έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα;

Απάντηση: Το θέμα του προγράμματος όπως και η ίδια η επίσκεψη του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού είναι θέματα που ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

Α. Βικέτος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε κάποιες απόψεις του στον κ. Μουν εν όψει της επίσκεψής του;

Απάντηση: Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές. Είχε την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συναντήσεις που είχε με τον Γενικό Γραμματέα, να ενημερώσει για τις θέσεις μας, για τις απόψεις μας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Και με την ευκαιρία της επίσκεψης του ΓΓ στην Κύπρο, επίσης, θα έχουμε ένα διάλογο μαζί με του ώστε να μπορέσουμε στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού και με τη βοήθεια, ασφαλώς - έτσι όπως διατυπώνεται μέσα σε ψηφίσματα του ΟΗΕ για παροχή καλών υπηρεσιών από μέρους του ΓΓ – να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση με τους Τουρκοκύπριους. Οπως ο ίδιος ο ΓΓ διατυπώνει στην ανακοίνωση για την επίσκεψη στην Κύπρο, έρχεται για να δείξει προσωπικά την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για επίτευξη λύσης και για να συζητήσει με τους δύο ηγέτες πώς τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να συνεχίσουν να βοηθούν στις προσπάθειες που οι ίδιοι οι Κύπριοι καταβάλλουν για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Α. Βικέτος: Αυτές τις τελευταίες 3-4 μέρες δεν διαβιβάστηκαν κάποιες απόψεις του Προέδρου στον Μπαν Κι Μουν σε σχέση με την επίσκεψή του; Εσείς αναφέρεστε στη συνάντηση που είχε στο παρελθόν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απάντηση: Αναφέρω, και το έχω πει και πρόσφατα, ότι με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και γενικότερα με το διεθνή οργανισμό είμαστε σε συνεχή επαφή.

Χ. Χαραλάμπους: Λαμβάνοντας υπόψη τοποθετήσεις από τον Εκπρόσωπο του ΓΓ ότι η επίσκεψη θα πρέπει να συνδυαστεί με πρόοδο στην Κύπρο και έχοντας υπόψη τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μουν ο οποίος έλεγε ότι είναι έτοιμος να έρθει στην Κύπρο, αλλά περιμένει να έχει διαβούλευση με τον κ. Ντάουνερ, τι ήταν αυτό που άλλαξε την πρόθεσή του, τι ενημέρωσε ο κ. Ντάουνερ ώστε να επικυρωθεί η επίσκεψη;

Απάντηση: Θα πρέπει να ρωτήσετε τα Ηνωμένα Εθνη. Εμείς έχουμε μπροστά μας την ανακοίνωση της επίσκεψης, όπως έχουμε μπροστά μας και τους στόχους της επίσκεψης έτσι όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη. Εμείς, επαναλαμβάνω, θέλουμε την εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού στις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, άλλωστε είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού που διεξάγονται οι συνομιλίες, όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά, άρα και εμείς θέλουμε και την υλοποίηση των ψηφισμάτων και τη βοήθεια έτσι όπως διατυπώνεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση. Το περιεχόμενο της λύσης προσπαθούν να το διαμορφώσουν οι δύο κοινότητες μέσα από το διακοινοτικό διάλογο και από κει και πέρα εμείς εργαζόμαστε για τη συνδρομή και του ΟΗΕ στηρίζοντας αυτές τις προσπάθειες όπως και του διεθνούς παράγοντα, γενικότερα.

Π. Πανταζής: Ανησυχείτε για πιέσεις;

Απάντηση: Εμείς δεν ανησυχούμε για τίποτα. Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και για τη διαδικασία και για το ρόλο που ο καθένας αναλαμβάνει. Αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Φροντίσαμε να είναι ξεκάθαρα ευθύς εξ αρχής όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια για να αναζωογονηθεί και το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και για να ξεκινήσει ξανά η προσπάθεια για επίλυση στο Κυπριακό και, επαναλαμβάνω, αυτά είναι ξεκάθαρα. Οι Κύπριοι διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λύσης μεταξύ τους – αυτό εννοούμε με το «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» - και από κει και πέρα ενεργούμε έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση και πάνω στην ορθή βάση.

Α. Βικέτος: Στις εντατικές διαπραγματεύσεις έχει συζητηθεί και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Οι δύο πλευρές ήρθαν σε ακτίνα συμφωνίας στο κεφάλαιο αυτό;

Απάντηση: Αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω οτιδήποτε. Ο κ. Χριστόφιας με τον κ. Ταλάτ θα συναντηθούν και αύριο Παρασκευή. Με το πέρας και της αυριανής συνάντησης θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια συνολική εικόνα για το πού βρισκόμαστε και ανάλογα να πούμε πώς ο διάλογος συνεχίζεται και ποια είναι τα αποτελέσματα, αν υπάρχουν αποτελέσματα από αυτό το διάλογο.

Ν. Μαρκαντώνης: Επειδή υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες για την παράταση στις εντατικές – από τη μια ότι δεν υπήρξε καμιά σύγκλιση και καταβάλλεται η ύστατη προσπάθεια την Παρασκευή ή ότι υπάρχει περιθώριο σύγκλισης γι' αυτό και γίνεται η συνάντηση – τι λέγει η Κυβέρνηση;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση λέγει ότι όταν καταβάλλει κανείς προσπάθειες για να λύσει ένα πρόβλημα και συνεχίζει αυτές τις προσπάθειες σημαίνει ότι υπάρχει και προοπτική αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό θα διαφανεί με το πέρας της διαπραγμάτευσης, υπενθυμίζοντας κιόλας το στόχο των εντατικών διαπραγματεύσεων που είναι η επίτευξη περισσότερων συγκλίσεων.

Χ. Χαραλάμπους: Αναφέρεστε μόνο για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης;

Απάντηση: Ναι.

Χ. Χαραλάμπους: Υπήρξαν κάποιες βολές από μέρους του κ. Αναστασιάδη ότι ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η θέση της αντιπολίτευσης ότι έπρεπε να υπάρχει παράλληλη διαπραγμάτευση κεφαλαίων ώστε η εικόνα να είναι συνολική για το πού οδεύουμε.

Απάντηση: Το γεγονός ότι για όλες αυτές τις μέρες γίνεται συζήτηση και διαπραγμάτευση πάνω σε ένα τεράστιας σημασίας θέμα όπως είναι η διακυβέρνηση, αυτό νομίζω καταδεικνύει ότι γίνεται μια συζήτηση και μια εργασία σε βάθος, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις σε ένα πολύ μεγάλης σημασίας θέμα, όπως η πτυχή της διακυβέρνησης που έχει πολλές ενότητες και υποενότητες. Να θυμίσω ότι στον πρώτο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων είχαν γίνει 16 συναντήσεις για να καλυφθεί αυτό το θέμα, το οποίο είναι και μεγάλο σε εύρος και έχει και μεγάλη σημασία για τη λειτουργικότητα της λύσης στο Κυπριακό. Επίσης, να θυμίσω ότι σε όλη τη διαδρομή των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουμε συζητήσει όλα τα θέματα. Σε κάποια διαπιστώθηκαν κάποιες συγκλίσεις, έγινε αρκετή συζήτηση, σε κάποιες πτυχές – όταν αγγίξαμε αυτά τα θέματα ή όταν προσπαθήσαμε να τα αγγίξουμε – διαπιστώθηκε η μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων γι' αυτό και δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε με τη διαπραγμάτευση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να πετύχουμε συγκλίσεις όπου μπορούμε να πετύχουμε συγκλίσεις στα ξεχωριστά θέματα, για να μπορέσουμε - έχοντας ένα στέρεο έδαφος και αφού έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κάθε πτυχή του Κυπριακού – να προχωρήσουμε παρακάτω.

Α. Βικέτος: Αρα, σε αυτή τη φάση των εντατικών ο κ. Ταλάτ δεν επιμένει στις προτάσεις που έχει υποβάλει;

Απάντηση: Δεν θα αρχίσω να κάνω ούτε ερμηνείες ούτε τοποθετήσεις πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα. Υπάρχει μια διαπραγμάτευση. Εμείς πάντοτε αναμένουμε το τέλος της διαπραγμάτευσης πάνω στις διάφορες πτυχές, και στη συγκεκριμένη ώρα πάνω στην πτυχή της διακυβέρνησης, για να μπορέσουμε να πούμε πού βρισκόμαστε. Αυτή την ώρα δεν θα θέλαμε να πούμε περισσότερα πράγματα.