28/1/10

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λευκωσία
28/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.45 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι απόψε στο επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου ανάμεσα σε τόσους εκλεκτούς φίλους και καλεσμένους. Η εκδήλωση αυτή έχει πλέον καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και δίνει την ευκαιρία για σύσφιγξη των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των παραγόντων της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας και των κρατικών αξιωματούχων της χώρας μας.

Η αποψινή εκδήλωση δίνει και σε μένα την ευκαιρία να επαναλάβω την εκτίμηση της Πολιτείας προς όλους εσάς, τους παράγοντες της κυπριακής ναυτιλίας, που για χρόνια τώρα εμπιστεύεστε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σημαία μας. Να εκφράσω το σεβασμό της Πολιτείας προς όλους εσάς που με τις δραστηριότητες σας συμβάλλετε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον τομέα της Ναυτιλίας ως ένα εκ των σημαντικών πυλώνων ανάπτυξης αλλά και ισχυρό στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας. Πάνω σε αυτή τη βάση οικοδομήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου που μόνο άψογες και αμοιβαία επωφελείς μπορούν να χαρακτηριστούν.


Τον περασμένο χρόνο γιορτάσαμε όλοι μαζί τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Στα 20 και πλέον χρόνια ύπαρξης του, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό οργανισμό με άμεση και ενεργό εμπλοκή στις ναυτιλιακές υποθέσεις του τόπου. Αναδείχθηκε σε ένα αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη της Κυβέρνησης στα ναυτιλιακά ζητήματα, βοηθώντας το κυπριακό κράτος να βελτιώσει την υποδομή, τις πολιτικές και τις διαδικασίες του έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας.


Αδιαμφισβήτητα, η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Οι προεκτάσεις αυτής της περιόδου στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικές αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι προεκτάσεις στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Τα υπό κυπριακή σημαία πλοία μεταφέρουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης το έμβλημα που κατοχυρώνει την ύπαρξη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι, παρά την οικονομική του ανάπτυξη, το μικρό νησί μας είναι ημικατεχόμενο. Με την κυπριακή σημαία να κυματίζει σε ολόκληρη την υφήλιο και την παρουσία της Κύπρου στους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς, ενισχύεται η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η μεγάλη παρουσία ξένων επενδύσεων στην Κύπρο δημιουργεί συνθήκες αυξημένης ασφάλειας ενώ παράλληλα οι ξένοι που εργάζονται σε ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του εθνικού μας προβλήματος στο εξωτερικό.


Η εμπορική ναυτιλία είναι τομέας με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες και προκλήσεις η Κυπριακή Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά. Είναι για τούτο που οι ενέργειες μας έχουν αποφέρει τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα.


Γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τη ναυτιλία και ότι αυτές οι δύσκολες ώρες είναι μια πρόκληση και για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο αντίκτυπος της κρίσης αιωρείται ακόμα γύρω μας. Είναι ωστόσο με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία στην Κύπρο έχει καταφέρει, με έγκαιρες και καλοσχεδιασμένες ενέργειες, να μετριάσει τις δυσμενείς αυτές συνέπειες.


Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία έχει απορροφήσει τα αρνητικά αποτελέσματα της κρίσης και έχει το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον. Με βάση ένα προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα δράσης, με στόχο τη συνεχή παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου επιτεύγματος στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Το νέο ναυτιλιακό φορολογικό πλαίσιο που πολύ σύντομα θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει σίγουρα εκείνη την πρόσθετη ώθηση, ως ένα εθνικό αντιστάθμισμα των συνεπειών της διεθνούς κρίσης.


Αναγνωρίζουμε επίσης τα διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία και ειδικότερα τις περιπτώσεις πειρατείας στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση όλων των διεθνών οργανισμών ώστε να επιτευχθεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος και η επιβολή της αρχής της Ελευθερίας των Θαλασσών. Μια αρχή η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και τη διεθνή οικονομία, παρά το γεγονός ότι η κυπριακή ναυτιλία αντιμετωπίζει ακόμα το παράνομο εμπάργκο από την Τουρκία.


Αγαπητοί φίλοι,


Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την εμπλοκή όλων των φορέων στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Σας διαβεβαιώνω ότι η συνεργασία που καθιερώθηκε μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τα ζητήματα της ναυτιλίας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα διευρυνθεί. Η Κύπρος διαθέτει την εμπειρία και έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου ναυτιλιακές υπηρεσίες. Η χώρα μας μπορεί να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τη θέση της ως ένα εξαιρετικής σημασίας ναυτιλιακό κέντρο με ανεπτυγμένη υποδομή. Πέρα όμως από αυτό, διαθέτει και το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό με τις πιο ψηλές επιχειρηματικές προδιαγραφές.


Συγχαίρω το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για τη συνολική προσφορά του στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου γενικά και ειδικά για τη διοργάνωση αυτής της ετήσιας εκδήλωσης.