19/1/10

Υπογράφηκε η σύμβαση επιδότησης για το δεύτερο Αιολικό Πάρκο στην Κύπρο

19/01/2010
Υπεγράφη σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, η σύμβαση επιδότησης για το δεύτερο Αιολικό Πάρκο στην Κύπρο, το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή «Αλέξιγρος» της επαρχίας Λάρνακας από την εταιρεία Ketonis Developments Ltd (Για λεπτομέρειες βλέπετε σημερινό ανακοίνωση Αρ.4).



Τη σύμβαση υπέγραψαν η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου και Πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) κα Αφροδίτη Κουφτερού και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Μάκης Κετώνης, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου. Στην τελετή παρών ήταν επίσης ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνας Κασίνης, καθώς και εκπρόσωποι και νομικοί σύμβουλοι της Ketonis Developments Ltd.

Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφέροντας πόσο αναμένεται να είναι το συνολικό ποσοστό συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου με την ολοκλήρωση και του συγκεκριμένου έργου, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι, ενώ η υποχρέωση της Κύπρου είναι να ανέλθει αυτή η συνεισφορά στο 13% μέχρι το 2020, μέχρι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2011 αναμένεται να ανέλθει στο 8% ή 9%. «Να θυμίσω ότι πριν δύο χρόνια μάς έλεγαν ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε το στόχο μας», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι θα έχουμε, περίπου, οκτώ χρόνια για να πετύχουμε τα 4% με 5% που θα υπολείπονται.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασίνης διευκρίνισε ότι το ισχύον ποσοστό στο ενεργειακό μας ισοζύγιο από ΑΠΕ ανέρχεται σήμερα στο 4.52%, ενώ ο στόχος που μας είχε τεθεί ήταν ο διπλασιασμός του 1.89%, που ίσχυε το 1985 μέχρι το 2000. Με τα δύο Αιολικά Πάρκα για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, εξήγησε, καθώς και με τις άλλες συνεισφορές, όπως τα 4.4 MW από τα οκτώ εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού από την επεξεργασία αποβλήτων, τα 3 MW από τα φωτοβολταϊκά που έχουν ήδη εγκατασταθεί και, τέλος, τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται τώρα σε σχολεία και κυβερνητικά κτήρια και αναμένεται να εγκαινιαστούν το Μάρτιο, υπολογίζεται ότι θα έχουμε συνεισφορά της τάξης του 8.5% μέχρι το τέλος του 2010.

Τέλος, κληθείς να επιβεβαιώσει κατά πόσον βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημόσια κτήρια, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε καταφατικά. «Σύντομα θα σας καλέσουμε και θα επισκεφθούμε τα σχολεία για να δείτε ότι έχουμε και εκπλήξεις. Θα το δείτε σε σχολεία, σε στρατόπεδα, σε δημόσια κτήρια, μεταξύ αυτών και το δικό μας – αν και δεν προσφέρεται πολύ το κτήριό μας, εντούτοις καταβάλαμε μια μεγάλη προσπάθεια, η Υπηρεσία Ενέργειας δηλαδή, την οποία ευχαριστούμε, έτσι ώστε να δώσουμε και το καλό παράδειγμα», κατέληξε.