22/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη στη χοροεσπερίδα του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου
22/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την ευγενική σας χειρονομία να με προσκαλέσετε να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά που πραγματοποιείται με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αφού έχουμε, πλέον, εισέλθει στο νέο έτος 2010, να μου επιτρέψετε να απευθύνω σε όλους τις θερμότερες και πιο εγκάρδιες ευχές μου για κάθε προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική επιτυχία. Εκ βάθους ψυχής σάς εύχομαι ό,τι καλύτερο σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Είθε ο νέος χρόνος να φέρει και τη λύτρωση της πατρίδας μας από τα δεινά της, από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι στιγμής κατοχή του 40% σχεδόν της πατρώας γης.

Το τονίζω αυτό γιατί, από το 1974, η προσωπική και οικογενειακή ηρεμία και γαλήνη όλων των Κυπρίων είναι ένα γεγονός άμεσα συνυφασμένο με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας.

Προτού προχωρήσω, όμως, θέλω να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές της αποψινής χοροεσπερίδας, το Λαογραφικό Όμιλο Πάφου ο οποίος, με τη συνεχή και στιβαρή παρουσία του στα κοινωνικά δρώμενα της επαρχίας μας, λαμπρύνει την Πάφο, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου έχει καταφέρει, επάξια, να κατέχει μια πολύ ψηλή και τιμητική θέση στη συνείδηση των συμπολιτών μας με τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα που διακρίνει το έργο και την προσφορά του στα κοινά.

Να υπενθυμίσω πως ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου ιδρύθηκε το 1969, συμπληρώνοντας σήμερα 40 χρόνια ζωής και προσφοράς στα κοινά, από ανθρώπους που αγαπούσαν την παράδοση του τόπου μας και με στόχο να τη διατηρήσουν και να τη μεταδώσουν στις νεότερες γενιές, με πρώτο Πρόεδρό του τον αείμνηστο Γιάννο Αντωνιάδη από το Πολέμι.

Ο Όμιλος, που λειτουργεί αφιλοκερδώς, διατηρεί τους γνήσιους παραδοσιακούς χορούς, συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και έχει εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο σε εκδηλώσεις στη Γερμανία, στη Σκωτία, στη Ρωσία και στην Ελλάδα.

Αυτός είναι, εν συντομία, ο Λαογραφικός Όμιλος Πάφου, ένας Όμιλος αφοσιωμένος και αφιερωμένος στη λαογραφία, δηλαδή στη μελέτη του λαϊκού μας πολιτισμού, στις παραδόσεις, στα ήθη, στα έθιμα και στην τέχνη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου πάνω σε μια ομαδική βάση και συνδέουν μεταξύ τους ανθρώπους με κοινές μνήμες και θύμησες.

Αυτή, λοιπόν, η πολιτιστική δημιουργία, η ανάδειξη και διατήρηση του πολιτισμού μας, αποτελούν για την κοινωνία μας αναγκαίο όπλο επιβίωσης μέσα στις σημερινές παγκοσμιοποιημένες συνθήκες και έναντι του φαινομένου της πολιτιστικής ομογενοποίησης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, η προώθηση ευκαιριών απασχόλησης, η ορθολογιστική διαχείριση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς, καθώς και η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, αξίες διαχρονικές που αποτελούν και αναπόσπαστο μέρος του παραδοσιακού κυπριακού τρόπου ζωής.

Ζούμε σε καιρούς χαλεπούς, που χαρακτηρίζονται από το άγχος, την αστάθεια, την κρίση των αξιών και, συχνά, τις επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις. Καιροί απρόσωποι όπου ο άνθρωπος χάνεται στην ανωνυμία και στο μιμητισμό. Η λαογραφία, ακριβώς, μας προσφέρει μια μοναδική διέξοδο, ένα ταξίδι αν θέλετε, όπου το σήμερα παραμένει συνδεδεμένο με το χθες. Η γνωριμία με το παρελθόν, η επαφή με τις ρίζες μας αποτελούν τη βάση για το κοινό μας μέλλον. Πώς θα προχωρήσουμε μπροστά αν δεν κοιτάξουμε πίσω μας, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τις ρίζες και τον πολιτισμό μας;

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ, για άλλη μια φορά, το Λαογραφικό Όμιλο Πάφου για τη διοργάνωση αυτής της ωραίας βραδιάς, καθώς και για την προσφορά του στα κοινά και στον πολιτισμό της ιδιαίτερής μας πατρίδας. Εύχομαι σε όλους σας μια ευχάριστη και αξέχαστη βραδιά.