28/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στη συνέντευξη Τύπου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ''Μια Μέρα στο Μουσείο''
28/01/2010


Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη του πρωτοποριακού, για τα κυπριακά δεδομένα, προγράμματος ''Μια Μέρα στο Μουσείο''. Μέσω του προγράμματος αυτού 3.500 περίπου μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να επισκεφθούν το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την Olympic Air και τη Marfin Laiki Bank. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους δύο Οργανισμούς οι οποίοι στηρίζουν οικονομικά τη διοργάνωση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό σκοπεύει να φέρει τους μαθητές μας κοντά σε έργα απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας, έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που αποτελεί τη βάση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το νέο Μουσείο Ακρόπολης, ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό μουσείο, φιλοξενεί τις αρχαιότητες της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου και αποτελεί καύχημα της Ελλάδας και συγχρόνως απάντηση στις αντιρρήσεις των Άγγλων για επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων. Η μουσειακή αγωγή είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και προσφέρει στους μαθητές μας ένα νέο ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον, έξω από τα παραδοσιακά περιβάλλοντα και τους περιορισμούς της σχολικής τάξης.

Καλώ τους εκπαιδευτικούς μας να προετοιμάσουν κατάλληλα τους μαθητές για μεγιστοποίηση των εμπειριών που θα αποκομίσουν από το πρόγραμμα. Η προετοιμασία αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή ηλεκτρονικής περιδιάβασης στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Όπως λέει και ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής κ. Δημήτριος Παντερμαλής, «Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης σχεδιάστηκε με δύο στόχους: να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες παρουσίασης των εκθεμάτων του και να είναι φιλικό στους επισκέπτες του.
Ο περίπατος στις αίθουσες του είναι μια διαδρομή στην ιστορία, ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαϊκής και Κλασικής Εποχής, αλλά και στις αρχαίες γειτονιές της Αθήνας. Το Μουσείο προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπαυλας και αναψυχής, έχει τεράστια ποικιλία εκθεμάτων και διαθέτει ένα οικείο περιβάλλον για τα πιο ευρηματικά έργα της αρχαιότητας».

Πέρα από τον καθαρά εκπαιδευτικό τους ρόλο, οι εκδρομές αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της αγωγής των νέων μας γιατί συντελούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών μας.

Το πρώτο σχολείο που θα επισκεφθεί το Μουσείο Ακρόπολης είναι το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ένα Γυμνάσιο που διατηρεί τον ελληνικό του χαρακτήρα παρόλες τις αντιξοότητες.

Ευελπιστούμε ότι το εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα θα αγκαλιαστεί απ΄ όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Εύχομαι οι εμπειρίες που θα αποκτηθούν να λειτουργήσουν θετικά και να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα ώστε να υπάρξει συνέχεια του.