27/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη στα εγκαίνια λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
27/01/2010




Είναι με απερίγραπτη χαρά που σήμερα υλοποιείται, με τη σεμνή αυτή τελετή, ένας στόχος του Υπουργείου και του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Είναι πραγματικότητα πλέον, υπάρχει και λειτουργεί ανεξάρτητη και με ψηλές προδιαγραφές Πνευμονολογική Κλινική η οποία θα εξυπηρετεί τους πνευμονολογικούς ασθενείς που χρειάζονται εσωτερική νοσηλεία. Μέχρι σήμερα οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονταν κυρίως στην Παθολογική Κλινική. Το άνοιγμα της δίνει τώρα την ευκαιρία κάποιες κλίνες της Παθολογικής Κλινικής να αξιοποιηθούν για να αναπτυχθούν και άλλες ειδικότητες, υλοποιώντας με το τρόπο αυτό τον προγραμματισμό του Υπουργείου.

Το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πνευμονολογικής Κλινικής περιλαμβάνει τη νοσηλεία ασθενών με παθήσεις του αναπνευστικού όπως εξάρσεις βρογχικού άσθματος και Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας, πνευμονίες, διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες, αναπνευστική ανεπάρκεια και σκιάσεις στον πνεύμονα προς διερεύνηση, την προεγχειρητική και μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών με μεταμόσχευση πνευμόνων κ.α. Ταυτόχρονα εξετάζονται ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία και λειτουργούν εργαστήρια βρογχολογικού στο οποίο διεξάγονται βρογχοσκοπήσεις, Laser, βιοψία υπεζωκότα και η μέθοδος του αυτοφθορισμού για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, υπερσύγχρονο κέντρο μελέτης ύπνου για την διάγνωση των ασθενών που πάσχουν από υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, εργαστήριο λειτουργικού ελέγχου του αναπνευστικού και της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κόπωσης, εργαστήριο αλλεργικών δερματικών τεστ και πρόκλησης με μεταχολίνη και ιατρείο διακοπής καπνίσματος.

Η κλινική έχει να παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό έργο. Κατά τα έτη 2007-2009 διεξήχθησαν μελέτες στην Εθνική Φρουρά τόσο σε νεοσύλλεκτους όσο και σε στελέχη που αφορούσαν την εκτίμηση της καπνιστικής συνήθειας και του βαθμού εξάρτησης από την νικοτίνη, τον επιπολασμό του βρογχικού άσθματος και τον καθορισμό του φυματινικού δείκτη διαμόλυνσης. Επίσης διεξήχθησαν μελέτες για την Επιδημιολογία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Κύπρο και την καπνιστική συνήθεια που αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η πρόσφατη αδελφοποίηση της κλινικής με την αντίστοιχη πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια της οποίας εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συνεχή βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, επισφραγίζει ότι στην κλινική ο ασθενής θα δέχεται την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Εγκαινιάζοντας την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο όλου του προσωπικού της κλινικής και του Νοσοκομείου.