27/1/10

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για την Εβδομάδα του Δέντρου
27/01/2010

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,
σπουδαστές και σπουδάστριες,

Τα τελευταία χρόνια το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών, και ειδικότερα το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, άρχισε να απειλεί όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα και γενικότερα την επιβίωσή μας σ’ αυτόν τον πλανήτη. Είναι πια ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αδράνειας και εφησυχασμού.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση της γήινης ατμόσφαιρας προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, τα οποία μαζί με την ανομβρία που πλήττει πολλές χώρες προκαλούν πολλαπλά προβλήματα. Είναι γι' αυτούς τους λόγους που κρίνεται πια απαραίτητη η άμεση αντίδραση και η συνεργασία όλων των χωρών για τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον της ανθρώπινης ζωής και επιβίωσης.

Με αυτά τα δεδομένα η φετινή Εβδομάδα του Δέντρου είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε όλοι μας για τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία, τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μέσα από τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση όλοι, μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και να διαφοροποιήσουμε τη συμπεριφορά και τις συνήθειες μας. Η δραστική εξοικονόμηση νερού, η ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, η χρησιμοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ο περιορισμός των ρύπων και των καυσαερίων διασφαλίζουν σίγουρα τόσο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την αειφόρο ανάπτυξη,

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Με την ευκαιρία που μας παρέχουν οι εκδηλώσεις της φετινής Εβδομάδας του Δέντρου, ας κάνουμε καθημερινό βίωμα μας την περιβαλλοντική ευαισθησία. Η Κύπρος μας αποτελεί στολίδι της Ανατολικής Μεσογείου με τις αμέτρητες ομορφιές της και αξίζει να ξαναγίνει το πράσινο νησί της αρχαιότητας. Ας μετατρέψουμε το σπίτι, τη γειτονιά, το σχολείο μας σ΄ ευχάριστους χώρους πρασίνου όπου όλοι θα ζουν, θα δημιουργούν και θα εργάζονται μέσα σ΄ ένα όμορφο και υγιεινό περιβάλλον.

Ας γίνουμε ταυτόχρονα όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθημερινοί φύλακες και προστάτες του φυσικού μας περιβάλλοντος που εκπέμπει σήμα κινδύνου και χρειάζεται επειγόντως τη δική μας βοήθεια και προστασία. Στις συνοικίες όπου ζούμε, στις πόλεις και τα χωριά μας ας κάνουμε καθημερινό βίωμά μας τα συνθήματα της Εβδομάδας του Δέντρου για περισσότερο πράσινο παντού.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύουμε και θα εμπλουτίζουμε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής μας, την υγεία και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσής μας. Έτσι το φυσικό περιβάλλον, κληρονομιά των προγόνων μας, θα μεταφερθεί στις επόμενες γενιές εμπλουτισμένο και αειφόρο και θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της ζωής των ανθρώπων. Ευχή και ελπίδα μας τα παιδιά όλου του κόσμου να πλάθουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο σε ένα πράσινο, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.