27/1/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Λιθουανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Λιθουανία
27/01/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στη Λιθουανία.



Ο κ. Κυπριανού έγινε σήμερα δεκτός από την Πρόεδρο της Λιθουανίας κα Dalia Grybauskaite, με την οποία συζήτησαν θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε Κύπρο και Λιθουανία. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της χώρας τόσο για την προετοιμασία της Κύπρου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Χθες, ο κ. Κυπριανού παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας κ. Vygaudas Usackas. Στη διάρκεια του δείπνου έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιθουανίας και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους. Οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Μεσανατολικό και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία και με την Τουρκία. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για την πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Usackas εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού είναι ο πρώτος Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Κυπριανού είχε, επίσης, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λιθουανικού Κοινοβουλίου.