25/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στη συναυλία της ΕΔΟΝ με θέμα: "Η βία κόντρα στον αθλητισμό, οι αγώνες μας κόντρα στη βία", στη Λευκωσία
25/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση με θέμα τον κοινό αγώνα ενάντια στη βία στον αθλητισμό.

Θέλω να συγχαρώ θερμά την ΕΔΟΝ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης, καθώς και τους καλλιτέχνες Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Κούτρα, Αντώνη Μιτζέλο, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και το συγκρότημα «Κίτρινα Ποδήλατα» για τα κοινωνικά μηνύματα που στέλνουν απόψε στη νεολαία μας, μέσω της μουσικής και των τραγουδιών τους.

Ο κοινός αγώνας ενάντια στη βία στον αθλητισμό είναι ένα στοίχημα που πρέπει, οπωσδήποτε, να κερδίσουμε ως πολιτεία, ως κοινωνία και, κυρίως, ως κυπριακή νεολαία. Θέλω να τονίσω ότι οι νέοι έχουν τον πρώτο ρόλο στην οργανωμένη δράση των μη κυβερνητικών φορέων για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την έξαρση της βίας, γενικότερα, της νεανικής παραβατικότητας και με τα κοινωνικά προβλήματα που διαμορφώνουν σήμερα τους χαρακτήρες και τις προσωπικότητες των νέων.

Πρόκειται για ένα θέμα με πολλές παραμέτρους και η αντιμετώπισή του αφορά στην πολιτεία και στην κοινωνία ολόκληρη. Η Αστυνομία, η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ, τα σωματεία, οι Αρχές των γηπέδων και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες για την πάταξη αυτής της μάστιγας και οφείλουν να συνεργαστούν, όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να επιτύχουν το σκοπό τους.

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίλυση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η βία στον αθλητισμό και εφαρμόζει σφαιρική πολιτική για την αντιμετώπισή τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία τους τελευταίους μήνες άρχισαν να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος και έχει ήδη επιτευχθεί μείωση των επεισοδίων βίας.

Αναφέρω τα μέτρα επιγραμματικά: Σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση έγινε ειδική εκπαίδευση και δημιουργήθηκαν ομάδες κατά του όχλου για αστυνόμευση των αγώνων υψηλού κινδύνου. Έγιναν διαβήματα προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων. Όλοι οι αγώνες υψηλού κινδύνου διεξάγονται νωρίς το απόγευμα, υπό το φως της μέρας. Ο ΚΟΑ εφάρμοσε το μέτρο της επίδειξης ταυτότητας κατά την είσοδο στα γήπεδα. Επίσης, η Αστυνομία κάνει χρήση του δικαιώματος απαγόρευσης εισόδου στους αθλητικούς χώρους σε πρόσωπα που συμμετείχαν σε πράξεις χουλιγκανισμού. Έχει ήδη απαγορευθεί η είσοδος σε 15 άτομα σε δύο αγώνες.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, όλοι καλούνται να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, γιατί ο τομέας της πρόληψης και της διαφώτισης χρειάζεται πολλά χέρια, και οι οργανώσεις νεολαίας, όπως είναι η ΕΔΟΝ, αξίζουν συγχαρητηρίων όταν τίθενται μπροστά στο πρώτο μέτωπο της μάχης για την εξυγίανση της κοινωνίας. Το μέλλον ανήκει μόνο σε αυτούς και αυτοί μπορούν να το διαμορφώσουν καλύτερα.

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα, ρίξε λάδι στη φωτιά, απ΄ όσα έχω ζήσει ζητάω πιο πολλά,» θα μας πει σε λίγο ο Λαυρέντης και θα έχει δίκιο. Οι νέοι το γνωρίζουν, χωρίς αγώνα, χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς διεκδίκηση δεν μπορεί κανένα πρόβλημα να λυθεί και μια καλύτερη κοινωνία να γεννηθεί.