25/1/10

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη
25/01/2010
Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" με τίτλο "Το κράτος σε ρόλο Όραμς", επιθυμώ να αναφέρω ότι τα στοιχεία του δημοσιεύματος δεν ανταποκρίνονται πλήρως με την πραγματικότητα.



Ο Υπουργός Εσωτερικών, ως Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, έδωσε την έγκρισή του μέσα στη χρονική περίοδο 2006 και 2007 για την πώληση περιουσίας του Τουρκοκύπριου κ. Ahmet Hussein που βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας, καθώς και για την καταβολή αποζημίωσης μέρους άλλης περιουσίας του Τουρκοκύπριου που χρησιμοποιήθηκε μετά από απαλλοτρίωση για έργο υποδομής δημόσιας ωφελείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Hussein έχει εισπράξει μέσα από τις εν λόγω εγκρίσεις του Κηδεμόνα, ποσό περί τα €290.000, πλην όμως λόγω δικής του υπαιτιότητας φαίνεται να αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ο κ. Hussein διαμένει μόνιμα σε τουρκοκυπριακή οικία στη Λεμεσό που του έχει παραχωρηθεί από τον Κηδεμόνα, ενώ του προτάθηκε και άλλη τουρκοκυπριακή οικία, πρόσφατα, σε καλύτερη κατάσταση ή/και να επιδιορθωθεί με έξοδα της Υπηρεσίας η υφιστάμενη οικία, αλλά γενικά αρνείται να συνεργαστεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, παρά την είσπραξη του μεγάλου ποσού χρημάτων από την περιουσία του, δεν κατέβαλλε τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να του αποκοπούν υπηρεσίες κοινής ωφελείας στην οικία (νερό, ρεύμα).

Σε ό,τι αφορά στην τουρκοκυπριακή οικία στη Λάρνακα, ο κ. Hussein κατέχει 1/3 μερίδιο μετά από κληρονομική διανομή που έγινε μέσα στο 2007 από περιουσία της αποβιώσασας δικαιοπαρόχου, η οποία διέμενε και απεβίωσε στα κατεχόμενα και σε αυτή διαμένουν εκτοπισμένοι. Η έγκριση για την κληρονομική διανομή χορηγήθηκε από τον Κηδεμόνα χωρίς διαφοροποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος κηδεμονίας και χρήσης. Οι υπόλοιποι συγκύριοι διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Γενικά, σημειώνεται ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για το όλο θέμα ως οι σχετικές υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως.