22/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην εκδήλωση που οργανώνουν οι μαχητές της Αντίστασης στη μνήμη και προς τιμήν του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου, στην Πάφο
22/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.



Απευθύνω χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης προς τους μαχητές της Αντίστασης, την Προεδρική Φρουρά και το Εφεδρικό Σώμα του 1974, που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης προς τιμήν του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου. Χαιρετισμό εκτίμησης απευθύνω και προς όλους όσοι παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση, που κρατούν άσβεστη τη μνήμη του αείμνηστου Εθνάρχη και που συνεχίζουν την πορεία της τιμής, του καθήκοντος και του αγώνα που εκείνος χάραξε και με συνέπεια, σθένος και αποφασιστικότητα ακολούθησε.

Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον αείμνηστο ηγέτη και, παράλληλα, για να διαδηλώσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι παραμένουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα του μέχρι την τελική δικαίωση. Είμαστε εδώ σήμερα γιατί το λαμπρό αγωνιστικό παράδειγμα του αείμνηστου Εθνάρχη παραμένει πυξίδα και οδοδείκτης του αγώνα και της πορείας μας. Είμαστε εδώ σήμερα για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε, για μια ακόμη φορά, τον υπέρμαχο της κυπριακής ελευθερίας και της δημοκρατίας, τον αλησμόνητο ηγέτη και καθοδηγητή και για να εμπνευστούμε από τις αρχές, τις αξίες, τα οράματα και τους αγώνες του.

Τα οράματα, τα ιδανικά, οι αγώνες και η όλη προσφορά του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου προς την Κύπρο και το λαό της συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν και στη σημερινή φάση του αγώνα μας για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ενότητας της πατρίδας μας και για την προάσπιση και τη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων του λαού μας.

Τιμώντας σήμερα τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο απευθύνουμε ξανά μήνυμα αντίστασης. Η αντίσταση στην τουρκική κατοχή και ο αγώνας για αποκατάσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην Κύπρο συνεχίζονται.

Γνωρίζουμε πως ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος προς τη λύση - τη δίκαιη και τη σωστή λύση - του κυπριακού προβλήματος. Έχουμε, όμως, την υπομονή να τον διανύσουμε και την αντοχή να τον πορευτούμε παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει να αποδεχθούμε και να προσυπογράψουμε μια άδικη λύση και να εγκαταλείψουμε τις λογικές και δίκαιες θέσεις μας για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ούτε ο ετσιθελισμός ούτε η αλαζονεία της Τουρκίας ούτε και οποιοσδήποτε εκβιασμός μπορούν να μας υποχρεώσουν να ξεγράψουμε και να απαλλοτριώσουμε τα απαράγραπτα δικαιώματα μας. Δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε ν’ αφήσουμε στη μέση αδικαίωτο τον αγώνα του αείμνηστου Εθνάρχη.

Είμαστε έτοιμοι, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποκαθιστά το δίκαιο, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα.

Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Αν η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας και συνεχίσει να επιδιώκει δύο κράτη στην Κύπρο, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες προτάσεις που παρουσίασε στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης καθ’ υπόδειξη και εντολή της Άγκυρας, οι διεξαγόμενες συνομιλίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Με ευθύνη και υπαιτιότητα, βεβαίως, της τουρκικής πλευράς, αλλά και με συνυπευθυνότητα εκείνων των παραγόντων της διεθνούς κοινότητας που ανέχονται τις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Μπροστά σε αυτή την κορυφούμενη τουρκική αδιαλλαξία οφείλουμε να δράσουμε ενωμένοι και με συλλογικότητα. Με ψυχραιμία, γερά νεύρα, υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις, με πίστη στο δίκαιο μας και συνέπεια στις αρχές μιας δίκαιης και σωστής λύσης του κυπριακού προβλήματος, καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε εκείνη τη στρατηγική και εκείνη την τακτική που θα αποκρούσουν και θα αποτρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς εις βάρος της Κύπρου.

Οφείλουμε, με ενωμένες τις δυνάμεις και με κοινούς σχεδιασμούς και κοινές προσπάθειες, να δώσουμε συνέχεια και υπό τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις στην πορεία του Μακάριου, την πορεία της τιμής, του καθήκοντος και του αγώνα.

Επιθυμώ να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν μετά θάνατο την αδελφή του αείμνηστου Εθνάρχη, Μαρία Χατζηκλεάνθους, αποδίδοντάς της τον τίτλο «Μάνα της Αντίστασης».