14/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρύσανθου Χρυσάνθου «Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού», στη Λευκωσία
14/01/2010





Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.
Το βιβλίο «Γελοιο-γραφώντας την Ιστορία του Κυπριακού» και η σημερινή έκθεση γελοιογραφίας με το ίδιο θέμα ανατρέπουν την απλή και απλοϊκή εντύπωση που έχουν πολλοί ότι η γελοιογραφία είναι μια… αστεία υπόθεση ή ότι οι γελοιογράφοι είναι για αστεία πράγματα.

Κυρίως, η πολιτική γελοιογραφία, με τη δραστική παρέμβασή της στα δρώμενα, αποτελεί σοβαρό παράγοντα που συντελεί στο όλο γίγνεσθαι. Οι γελοιογράφοι δεν καταγράφουν απλώς την πορεία της Ιστορίας. Συμβάλλουν από την ιδιαίτερη οπτική τους γωνία στην ανάδειξη και κατανόηση των γεγονότων, άρα επηρεάζουν, πολλές φορές, και την πορεία των πραγμάτων.

Η γελοιογραφία παράγει πρωτίστως γέλιο. Με χιούμορ, ειρωνία, σάτιρα και σαρκασμό χαρίζει γέλιο, αλλά συνάμα φωτίζει γεγονότα και προβληματίζει επί της ουσίας των πραγμάτων. Τέρπει, αλλά και προβληματίζει. Παράλληλα, διαμορφώνει την κοινή γνώμη, διαμορφώνει συνειδήσεις, διευρύνει τη σκέψη, επιβεβαιώνει αλήθειες ή αποδομεί μύθους.

Είναι πολύ φυσικό, η πολυκύμαντη ιστορία του τόπου και η όλη μακρά διαδρομή του κυπριακού προβλήματος να αποτελούν βασικό θέμα των γελοιογράφων. Έχει λεχθεί, και αυτό είναι αλήθεια, ότι στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας η γελοιογραφία γίνεται πολλές φορές κραυγή αγωνίας. Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που συχνά μια γελοιογραφία προκαλεί γελόκλαμα…

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κοινωφελούς επιστημονικού και πολιτιστικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης, απευθύνω, για μια ακόμα φορά, θερμά συγχαρητήρια στους γελοιογράφους μας για το τόσο σημαντικό και αξιόλογο έργο που επιτελούν. Ειδικά συγχαίρουμε τους Κύπριους και Ελλαδίτες γελοιογράφους που έχουν καταγράψει τη δική τους γελοιογραφική παρέμβαση στην Ιστορία του κυπριακού προβλήματος.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνω στον πρύτανη της κυπριακής γελοιογραφίας, τον φίλτατο Γιώργο Μαυρογένη, για το σπουδαίο έργο που μας έχει χαρίσει.

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον δημοσιογράφο Χρύσανθο Χρυσάνθου γι’ αυτό το τόσο ενδιαφέρον βιβλίο που μας έχει παρουσιάσει, καθώς και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής έκθεσης και των άλλων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει η όλη εκδήλωση.

Στον αγαπητό μου Φώτο Φωτιάδη απευθύνω ένα ιδιαίτερο και θερμό έπαινο για την όλη δράση και προσφορά του και του εύχομαι κάθε καλό.

Ας παρακολουθήσουμε τώρα μέσα από τους πίνακες της σημερινής έκθεσης την Ιστορία του Κυπριακού με το φακό των γελοιογράφων μας.