24/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα, χθες, κατά την ετήσια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, στη Λευκωσία
24/01/2010

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και τιμής που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, αγαπητού φίλου, Αντιστράτηγου ε.α. Παύλου Παπαγεωργίου, για να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή χοροεσπερίδα.

Αγαπητοί φίλοι Απόστρατοι Αξιωματικοί,

Κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας, αισθάνομαι συγκίνηση γιατί νιώθω και είμαι, ένας από εσάς. Και αυτό γιατί συνυπηρέτησα και βρέθηκα στις ίδιες επάλξεις των αγώνων -με πολλούς από εσάς- στην από κοινού προσπάθειά μας, για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην πολύπαθη πατρίδα μας. Γι’ αυτούς τους ξεχωριστούς λόγους τρέφω έντονα φιλικά και συναδελφικά αισθήματα απέναντί σας.

Με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης, επιθυμώ, για ακόμα μια φορά, να σας συγχαρώ εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού, για την επί πολλά έτη προσήλωσή σας στο ιερό χρέος της υπεράσπισης του δοκιμαζόμενου τόπου μας. Η εκπλήρωση αυτού του χρέους, απαιτεί σθένος και αυταπάρνηση, αρετές που αποδεδειγμένα σας χαρακτηρίζουν. Δεν θα πρέπει, την ίδια στιγμή, να λησμονήσουμε, πόσο καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος και η συμβολή σας στη μεγάλη προσπάθεια για να ξαναγεννηθεί η Εθνική Φρουρά μέσα από τις στάχτες της, μετά την τραγωδία του δίδυμου εγκλήματος που έπληξε την Κύπρο μας το ζοφερό καλοκαίρι του ’74.



Ενόσω το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και η παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό συνεχίζεται αποτελεί χρέος μας η ενίσχυση και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής μας πολιτικής παραμένει η στενή συνεργασία με την Ελλάδα.

Η Κυβέρνησή μας, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, αγωνίζεται καθημερινά για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που θα τερματίσει την παράνομη τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώσει την πατρίδα και τον λαό μας, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Επιδιώκουμε την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώσει το λαό μας, το έδαφος, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους. Με την έναρξη των εντατικών συνομιλιών, αυτές τις ημέρες, εισήλθαμε σε μια κρίσιμη φάση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Παρά τις σοβαρές διαφωνίες που διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής στις συνομιλίες, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, συνεχίζουμε να ελπίζουμε στη θετική τους έκβαση, για αμοιβαία επίτευξη αποδεκτής συμφωνίας, που θα επανενώσει την Κύπρο και τον λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σε μια ασφαλή, ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα. Σταθερός συμπαραστάτης και αρωγός στον αγώνα μας για δικαίωση παραμένει η Ελλάδα, η Κυβέρνηση και ο όπου γης ελληνισμός.

Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεχή και σταθερή στήριξη που προσφέρετε με τις πολύπλευρες δραστηριότητές σας στο Υπουργείο Άμυνας και στην Εθνική Φρουρά, δίνοντάς μας δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας. Εύχομαι ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού να ανθεί και να εκπληρώνει πάντοτε τον ιερό σκοπό του. Εύχομαι, τέλος, ο νέος χρόνος, να χαρίσει στον καθένα από εσάς ξεχωριστά, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία.