24/1/10

Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας και των μουσείων της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας, στην Ξυλοτύμπου
24/01/2010

Θα ήθελα να σάς ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρέχετε για να συνεχίσω αυτό το φοβερά δύσκολο και ψυχοφθόρο έργο που συνίσταται στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της επανένωσης της πατρίδας μας, της λύτρωσης και της δικαίωσης του λαού μας.

Είναι ένας σταυρός, τον οποίο έλαχε να μου φορτώσει ο κυπριακός λαός αυτή την περίοδο για να βαδίσω και εγώ τη δική μου απόσταση προς τον Γολγοθά. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, παρόλες τις δυσκολίες, διαθέτω όλη τη θέληση, το γινάτι αν θέλετε, το οποίο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και τις όποιες μεθοδεύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν - γιατί δεν μάς παίρνει και ο χρόνος δυστυχώς - να φτάσουμε σε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή. Μια λύση ομοσπονδίας, η οποία βεβαίως να είναι και λειτουργική και βιώσιμη, το κράτος μας να είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα. Ένα κράτος, το οποίο θα έχει κάτω από την σκεπή του - στο πλαίσιο μιας ειρηνικής ζωής - όλο τον λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Μας αξίζει καλύτερη ζωή στην Κύπρο. Ο λαός μας είναι ένας φιλειρηνικός λαός και πρέπει να δικαιωθεί. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία, σάς υπόσχομαι, θα συνεχίσω με όσες δυνάμεις διαθέτω και ακόμα και με περισσότερες από αυτές που διαθέτω. Σάς ευχαριστώ θερμά για την στήριξή σας. Η ενότητα μεταξύ μας και η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο έχουμε καλέσει να δώσει αυτή τη μάχη, είναι εκ των ων ουκ άνευ.