13/1/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

13/01/2010
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον.



Η κα Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που θα συνέβαλλε στην ειρήνευση της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κα Κλίντον για τις εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης στη βάση του ιστορικού συμβιβασμού της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε το ρόλο κλειδί της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε, επίσης, το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις τους με την Τουρκία έτσι ώστε αυτή να πεισθεί να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που να στηρίζεται σε αρχές.