13/1/10

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του

13/01/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Αvigdor Liberman, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.



Ακολούθως, οι κ.κ. Κυπριανού και Liberman παρακάθισαν σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Ισραήλ.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, η οποία, όπως είπε, είναι η συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων καθώς και της τελευταίας επίσκεψής του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο.

Αφού αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διαπιστώθηκε ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, είπε.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για πολιτικά, πρακτικά και οικονομικά ζητήματα, ακόμη και σε εκείνα για τα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και η εφαρμογή του μεγάλου αριθμού συμφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών καθώς και νέες συμφωνίες που μπορεί να επιτευχθούν στο εγγύς μέλλον. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Liberman για τις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού, τις ελπίδες και τις ανησυχίες της πλευράς μας για τον κύκλο των εντατικών διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ενημερώθηκε από τον Ισραηλινό ομόλογό του για την παρούσα φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Δεδομένου, τόνισε, ότι η Κύπρος γειτνιάζει με την περιοχή, για εμάς δεν είναι ένα μακρινό πρόβλημα και επιθυμούμε την επίλυσή του και την επανέναρξη της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά εμείς είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε στήριξη, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Επανέλαβε, δε, τη θέση της Κύπρου για λύση δύο κρατών και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που την ίδια στιγμή να διασφαλίζει την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του. Η θέση μας αυτή συνάδει με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υιοθετήθηκε στα Συμπεράσματα του περασμένου Δεκεμβρίου, ανέφερε.

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη φιλοξενία και επισήμανε ότι το γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη που πραγματοποιείται σε διάστημα πέντε μηνών, αποτελεί μια καλή ένδειξη του ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου και των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ισραήλ ποτέ δεν θα ξεχάσει τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που παρείχαν οι Κύπριοι στους Εβραίους πρόσφυγες του Ολοκαυτώματος κατά την προσωρινή διαμονή τους στο νησί τη δεκαετία του ‘40, σημείωσε ο κ. Liberman, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη στάση των Κυπρίων σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο του λαού του.

Σήμερα υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία και διάλογος μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στην αεροπλοΐα, στη ναυτιλία, στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στην ιατρική, στη γεωργία και στις μονάδες αφαλάτωσης, είπε.

Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ισραήλ, επισήμανε ο κ. Liberman, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τα προβλήματα της κάθε χώρας. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι οι εξαιρετικές σχέσεις και η στενή συνεργασία θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν σε τομείς όπως είναι η υγεία και ο τουρισμός.