29/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο συνέδριο της Ένωσης Δήμων Κύπρου με θέμα «Απαλλοτριώσεις, Σύστημα Πληροφοριών Γης, Γενική Εκτίμηση», στη Λεμεσό
29/01/2010



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετήσω το συνέδριο που οργανώνεται από την Ένωση Δήμων και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας όσον αφορά τις εργασίες του Τμήματος σχετικά με τις Απαλλοτριώσεις, τη Γενική Εκτίμηση, τη Φορολογία, το Σύστημα Πληροφοριών Γης και τη συνεργασία του Τμήματος με την Ένωση Δήμων και τους άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να βοηθήσει τους Δήμους και τις Κοινότητες να προσφέρουν κάθε βοήθεια και στήριξη, μια πιο άνετη διαβίωση και ίση και δίκαιη μεταχείριση στους δημότες τους. Είναι μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια που το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας τροφοδοτεί τους Δήμους αλλά και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων με όλα τα αναγκαία στοιχεία ώστε να γίνεται δίκαιη φορολόγηση, των δημοτών.

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων, οργανώνουν το σημερινό συνέδριο με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τους Δήμους, στα πλαίσια της κοινής προσπάθεια για τήρηση όλων των σωστών διαδικασιών στις περιπτώσεις που οι Δήμοι απαλλοτριώνουν ακίνητα για τις ανάγκες τους. Παράλληλα, στόχος του συνεδρίου είναι, με τη βοήθεια όλων των φορέων, να δοθεί η δυνατότητα στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να συμπληρώσει την εκτίμηση σε τιμές 1.1.1980 όλων των ακινήτων πάνω στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια, ώστε να παρέχεται στους Δήμους και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων η δυνατότητα να επιβάλλουν δίκαιη φορολόγηση, ανάλογα με τις αξίες των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι θα σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα των πολιτών για άνιση μεταχείριση, η οποία παρατηρείται σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις λόγω μη καταγραφής και εκτίμησης όλων των νέων αναπτύξεων στα ακίνητα. Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι πέραν των πιο πάνω, οι Δήμοι, τα Συμβούλια Αποχετεύσεων αλλά και το κράτος χάνουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους λόγω του ότι πολλά ακίνητα στα οποία έχουν ανεγερθεί οικιστικές μονάδες (κατοικίες, καταστήματα, διαμερίσματα κλπ) δεν έχουν εκτιμηθεί σε αξίες 1.1.1980.

Για τη συμπλήρωση του έργου αυτού και επειδή ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας θα εκτελεστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, απαιτείται, πέραν της συνδρομής και της συνεργασίας όλων των φορέων, το κράτος - παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση - να ενισχύσει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με προσωπικό και εξοπλισμό έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συμπλήρωση των τιμών των νέων αναπτύξεων σε παγκύπρια βάση, σε τιμές 1.1.1980

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τους θεμελιώδεις πυλώνες της πολιτικής και κοινωνικής δομής όλων των δημοκρατικών πολιτευμάτων και είναι η κατ’ εξοχήν εξουσία που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και την καθημερινότητα του. Κλειδί στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, αποτελεί μια αποτελεσματική και δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκχώρηση προς τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των αναγκαίων θεσμικών εργαλείων και οικονομικών πόρων καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής βρίσκονται στις ψηλές βαθμίδες προτεραιότητας της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ενίσχυση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελεί στρατηγικό στόχο και βασικό πυλώνα του προγράμματος διακυβέρνησης. Αυτός ο στόχος δε μπορεί όμως να επιτευχθεί αν δεν προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα. Η διαδικασία της επιβαλλόμενης μεταρρύθμισης θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές και πρακτικά μέτρα που θα επιτρέψουν τη σταδιακή αναβάθμιση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τρόπο που θα προάγει τις αρχές της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αξιολογώντας ως άμεση προτεραιότητα του τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, ανέθεσε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας τη διεξαγωγή μελέτης για εκσυγχρονισμό αυτού του θεσμού. Η μελέτη ολοκληρώθηκε πρόσφατα και προγραμματίζεται η έναρξη ενός θεσμοθετημένου διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και κυρίως με τις δύο ενώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από δημοκρατικές και συναινετικές διαδικασίες θα καταλήξουμε στις απαραίτητες αλλαγές, τα μέτρα και τις διαδικασίες καθώς και τα χρονικά πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος μεταρρύθμισης. Ευελπιστούμε ότι πριν τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε την έναρξη των διαδικασιών και ότι πριν το τέλος αυτού του χρόνου την ολοκλήρωση του διαλόγου, με στόχο να δοθεί ο χρόνος για αλλαγή του νομικού θεσμικού πλαισίου έτσι που οι εκλογές του Δεκεμβρίου του 2011 να διεξαχθούν με αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εσωτερικών επιθυμώ, για ακόμα μια φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν τον τομέα των ακινήτων με κάθε σοβαρότητα και ως ζητήματα υψίστης προτεραιότητας. Η σημασία του τομέα των ακινήτων, της ορθολογιστικής του ανάπτυξης και της δίκαιης ανακατανομής βαρών, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη και επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, καθίσταται σήμερα προφανής λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και τις συνέπειες της για την οικονομία της Κύπρου.

Είμαι σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε κατάλληλα και να πάρετε αρκετές πληροφορίες από τις παρουσιάσεις των Λειτουργών του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Παράλληλα, είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα σας δώσει την ευκαιρία να επιλύσετε οποιεσδήποτε απορίες τυχόν έχετε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.