29/1/10

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τη Γιορτή των Γραμμάτων (30 Ιανουαρίου)

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τη Γιορτή των Γραμμάτων (30 Ιανουαρίου)
29/01/2010



Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες,
σπουδαστές και σπουδάστριες

Η Γιορτή των Γραμμάτων οδηγεί τη σκέψη μας στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες: τον Βασίλειο το Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και το Γρηγόριο το Ναζιανζηνό, που η δική τους θρησκευτική γιορτή έχει καθιερωθεί και ως Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων. Οι Τρεις Ιεράρχες υπηρέτησαν με αφοσίωση τα ελληνικά γράμματα και ανέδειξαν όσο λίγοι την αξία της ελληνικής παιδείας και της χριστιανικής αρετής. Ταυτόχρονα, διακήρυξαν, μέσα από το έργο τους, πως η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους με όλα τα αναγκαία πνευματικά εφόδια που θα τους κάνουν φωτισμένους ανθρώπους, χρήσιμους κοινωνικούς εργάτες και θαρραλέους μαχητές στη ζωή τους. Η αγάπη για το συνάνθρωπο, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν οι αρετές που δίδαξαν και υπηρέτησαν έμπρακτα οι τρεις Ιεράρχες. Οι παιδαγωγικές αυτές αρχές, με τη διαχρονικότητά που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν και σήμερα το ζητούμενο της παιδείας μας.

Η σημερινή μέρα είναι η Γιορτή της παιδείας και της μόρφωσης. Τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες τιμούμε όλους όσοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν καθημερινά με ζήλο, αγάπη και αφοσίωση την παιδεία αυτού του τόπου, με επίκεντρο τα παιδιά και στόχο την πρόοδο και την προκοπή τους. Τιμούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που μυημένοι στα διαχρονικά διδάγματα των Τριών Ιεραρχών αγωνίζονται για να μορφώσουν τους νέους μας μέσα στις αντιξοότητες της πολύ απαιτητικής εποχής μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Οι υποθήκες που μας άφησαν οι Τρείς Μεγάλοι Πατέρες για διαρκή μόρφωση και ανάταση μας εμψυχώνουν στις προσπάθειες μας για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσής μας. Έχοντας κατά νουν τη ρήση του Γρηγόριου του Ναζιανζηνού ότι «η παιδεία είναι το πρώτιστον παρ’ ημίν αγαθόν», ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να υλοποιήσουμε το όραμα μας για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και των νέων της εποχής μας, αλλά να βασίζεται στις μεγάλες αξίες του πολιτισμού μας και της ανθρωπότητας.

Σας καλώ, σήμερα, στη Γιορτή των Γραμμάτων να τιμήσετε τους Τρεις Ιεράρχες ακούγοντας με προσοχή τα διαχρονικά τους διδάγματα. Αξιοποιήστε με κάθε τρόπο τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται μέσα από τη διαδικασία της μάθησης για να αναπτύξετε ολόπλευρα την προσωπικότητα σας. Ο εμπλουτισμός των γνώσεών σας, η καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων σας, η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης αλλά και η απόκτηση των πανανθρώπινων αξιών της αγάπης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, της αυτοεκτίμησης και της δικαιοσύνης θα είναι για σας εφόδια ζωής για να ολοκληρωθείτε ως άνθρωποι, να επιτύχετε στο στίβο της αυριανής σας ζωής ως αυτόνομοι και ενεργοί πολίτες, και έτσι να προσφέρετε στη συνεχή ανάπτυξη της πατρίδας μας αλλά και όλου του ανθρώπινου πολιτισμού.