27/1/10

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Talat

26/01/2010
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Mehmet Ali Talat, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Alexander Downer προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Απλώς θέλω να πω ότι οι ηγέτες είχαν μια πολύ γεμάτη μέρα συνεχίζοντας τη συζήτηση τους για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό εξουσιών και ανταλλάσσοντας απόψεις για τις θέσεις που υποβάλλουν. Θα ξανασυναντηθούν αύριο και θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους και θα δούμε πως θα πάει».

Σε ερώτηση για τα θέματα που θα συζητούνταν μετά το δεύτερο γύρο, όπως η οικονομία, τα ευρωπαϊκά θέματα και το περιουσιακό, ο κ. Downer απάντησε: «Προφανώς οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με διαφορετικούς τρόπους. Ένας από τους τρόπους είναι αυτό που αποκαλούμε συνεδρία της ολομέλειας, όπου παρευρίσκονται όλοι οι σύμβουλοι και μερικοί από εμάς, από τα Ηνωμένα Έθνη. Ένας άλλος τρόπος είναι συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και των δύο αντιπροσώπων, και εμού και του κ. Zerihoun. Άλλος τρόπος είναι οι δυο ηγέτες να έχουν μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση».

Ο κ. Downer πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν σωστό ή πολύ βοηθητικό να μπει σε λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν.

Σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί να επιβεβαιώσει κάθοδο την Κυριακή στην Κύπρο του ΓΓ και κατά πόσον ο ΓΓ έρχεται για να ανακοινώσει συμφωνία στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ο κ. Downer περιορίστηκε να πει ότι το πρόγραμμα του ΓΓ ανακοινώνεται από το Γραφείο του στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ.Downer είπε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στο Κυπριακό δεν είναι η διαμεσολάβηση ούτε η επιδιαιτησία. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να γίνει κατανοητό ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να βοηθήσει τους δύο ηγέτες στη διαδικασία εφόσον ζητηθεί η βοήθεια του Οργανισμού. Σε καμιά περίπτωση δεν προτείναμε ή απειλήσαμε να ασκήσουμε διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία, ούτε διατυπώσαμε την άποψη ότι θα ήταν χρήσιμο να γίνει αυτό.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει και τρίτος γύρος εντατικών συνομιλιών, ο κ. Downer είπε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι δύο ηγέτες αφού ολοκληρωθεί και αυτός ο γύρος, δηλαδή αύριο, σημειώνοντας ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα είναι παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη.

Σε ερώτηση ποιος υποβάλλει τις θέσεις στο τραπέζι, ο κ. Downer είπε ότι οι εισηγήσεις γίνονται από τις δύο πλευρές, συζητούνται και ότι εμπλέκονται πολλοί στις συνομιλίες που σχολιάζουν τις διάφορες θέσεις.