26/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Παγκύπριο Τουριστικό Φόρουμ ΣΤΕΚ - ΟΕΒ, στη Λευκωσία

26/01/2010
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση των φίλων Προέδρων της ΟΕΒ και του ΣΤΕΚ να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό φόρουμ. Θα ήθελα, κατ’ αρχάς να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές τόσο για τη θεματολογία του φόρουμ όσο και για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας κατά την οποία θα συζητηθούν καίρια θέματα.



Όλοι οι φορείς του τουρισμού αντιλαμβάνονται ότι το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά με αρκετές προκλήσεις για τον τουρισμό, ανά το παγκόσμιο. Η διεθνής οικονομική κρίση, με τις απτές επιπτώσεις της στις οικονομίες των κυριοτέρων χωρών από τις οποίες η Κύπρος αντλεί τουρισμό, μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μία χρονιά «αλλαγών» (transformation), όπως ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Είναι γεγονός ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό δεν είναι αυτά που όλοι θα επιθυμούσαμε. Τα πράγματα για το 2010 δεν είναι εύκολα. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ούτε πανικός ούτε απογοήτευση. Έχοντας ως δεδομένο ότι ο τουριστικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, είναι απαραίτητο να καταβληθεί μια έντονη και συλλογική προσπάθεια για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για να διατηρήσουμε τα αποτελέσματά μας από την παγκόσμια και, κυρίως, την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και του ΚΟΤ, θα ήθελα σήμερα να διαβεβαιώσω ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο δυνατόν. Η έγκαιρη εξαγγελία γενναιόδωρων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης του τουριστικού τομέα, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη χρονική επέκταση των μέτρων που λάβαμε κατά το 2009 όσο και την προσθήκη νέων μέτρων, όπως είναι η εισαγωγή κυβερνητικών εγγυήσεων για δάνεια από ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και η εφαρμογή του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων, καταδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις, το ενδιαφέρον και τη σημασία που δίνει στην τουριστική βιομηχανία αυτή η Κυβέρνηση.

Η φετινή χρονιά θα είναι για το Υπουργείο Εμπορίου και για τον ΚΟΤ χρονιά έντονης δραστηριοποίησης. Οι επαφές μας στο εξωτερικό με οργανωτές ταξιδιών, τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες εντατικοποιούνται. Η δυναμική διαφήμιση της Κύπρου στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε σημαντικές αγορές μας, αλλά και η εισαγωγή νέων ιδεών, θα συνεχιστούν. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας διευρύνεται και το ηλεκτρονικό τουριστικό μάρκετινγκ αποτελεί, πλέον, σημαντικό εργαλείο μας. Οι προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μας επιταχύνονται. Ο εσωτερικός τουρισμός αναπτύσσεται μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, αλλά και το πρόγραμμα «Μικρές Αποδράσεις, Μεγάλες Εμπειρίες». Όλες αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με πολλές άλλες δραστηριότητες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της τουριστικής Κύπρου και να πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεχής παρακολούθηση όλων των εξελίξεων, η ετοιμότητα για μέτρα εκεί και όπου χρειάζονται και η σκληρή δουλειά αποτελούν την καθημερινότητά μας. Είμαστε σίγουροι ότι ανάλογη διάθεση για γενναίες αποφάσεις και αφοσίωση στο καθήκον υπάρχει και από όλους τους τουριστικούς μας εταίρους, αφού ο τουρισμός, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι υπόθεση όλων μας: του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σημερινού φόρουμ, τα πορίσματα του οποίου θα μελετήσω με ιδιαίτερη προσοχή.