26/1/10

Ο Υπουργός Εμπορίου κήρυξε την έναρξη του Παγκύπριου Τουριστικού Φόρουμ 2010 26/01/2010

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης κήρυξε σήμερα την έναρξη του Παγκύπριου Τουριστικού Φόρουμ 2010, το οποίο διοργανώθηκε στη Λευκωσία από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).



Στο πλαίσιο του Φόρουμ ο κ. Πασχαλίδης συμμετείχε, επίσης, σε ανοιχτή συζήτηση, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ενώ προέβη και σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Κληθείς να σχολιάσει τη μείωση της τάξης του 16.5% στα έσοδα από τον τουρισμό για το 2009 η οποία καταγράφηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Τα στοιχεία για το 2009, τα οποία δεν είναι σημερινά, καταγράφουν μείωση στις αφίξεις 10.9% και μείωση στα έσοδα περίπου 16.5%. Αυτά είναι μέσα στις εκτιμήσεις μας, είναι μία μείωση, αλλά δεν είναι καταστροφική.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις αφίξεις των τουριστών το 2010 φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές. Από την άλλη, όμως, είναι πολύ νωρίς, είναι μόνο ο Γενάρης, έτσι πρέπει να περιμένουμε και όλοι μαζί συλλογικά να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε τον τουρισμό».

Ερωτηθείς αναφορικά με τα ενθαρρυντικά στοιχεία που κατέχει για τον Ιανουάριο, ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για «ανεπίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η επιβατική κίνηση είναι θετική, συγκρινόμενη πάντοτε με την περσινή».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν και κάποια στοιχεία για τον υπόλοιπο χρόνο, δεδομένης και της αναφοράς που ο ίδιος έκανε στο χαιρετισμό του στο Φόρουμ ότι δυστυχώς τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι και τόσο ευχάριστα, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε: «Είπαμε αυτό έχοντας υπόψη τους ψηλούς στόχους που εμείς βάζουμε. Το 2010 μπορεί να είναι περίπου όπως το 2009, αλλά εμείς ελπίζουμε ότι τα μέτρα που θα λάβουμε μαζί με τους εταίρους μας θα έχουν αποτέλεσμα και στο τέλος της ημέρας αισιοδοξούμε ότι το 2010 θα είναι κάπως καλύτερο από το 2009».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τους φόρους των καυσίμων και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, ο Υπουργός Εμπορίου είπε: «Δεν ξέρω γιατί προσπαθούν όλοι με το ζόρι να επιβάλουν φόρους. Πάνω στο τραπέζι το δικό μας δεν υπάρχει θέμα επιβολής φόρων στα καύσιμα. Και να υπενθυμίσω ότι εμείς δεν έχουμε επιβάλει οποιονδήποτε φόρο από την ημέρα που αναλάβαμε, αλλά την τελευταία φορά, οι μόνοι που έβαλαν φόρο, ήταν η κυβέρνηση του κόμματος του κ. Χριστοφόρου και από τότε δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι φόροι.

Επιπρόσθετα, να σας ενημερώσω ότι οι φόροι στα καύσιμα στην Κύπρο είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπονται από την ΕΕ και είναι αυτό κατ’ εξαίρεση – πήραμε εξαίρεση από την ΕΕ για να έχουμε χαμηλούς φόρους στα καύσιμα, εξού και η λιανική τιμή των καυσίμων στην Κύπρο είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη».

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις στελέχους ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο, ο οποίος απέδωσε τα ψηλά επιτόκια στη «διαρχία» που υπάρχει στον έλεγχο μεταξύ τραπεζών και Συνεργατικών Ιδρυμάτων, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε: «Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα και θα διορθώνονταν πολύ εύκολα. Ο λόγος που τα επιτόκια στην Κύπρο είναι ψηλά είναι ότι τόσο οι τράπεζες όσο και τα Συνεργατικά Ιδρύματα έχουν εγκλωβιστεί σε ψηλά επιτόκια καταθέσεων. Μάλιστα, κάποιες τράπεζες μη κυπριακές πήραν κεφάλαια από την Κύπρο και τα έχουν δανείσει σε άλλες χώρες, με ψηλότερα επιτόκια. Έτσι, το πρόβλημα των επιτοκίων δεν οφείλεται στο ότι τα Συνεργατικά έχουν διαφορετική εποπτική εταιρεία από τις τράπεζες».

Ερωτηθείς αν κατά την άποψη του θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια, δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, φαίνεται να πληρώνει πολύ πιο ακριβά το χρήμα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Έχετε δίκιο. Εμείς κάνουμε μεγάλη προσπάθεια – ήδη, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει μείωση επιτοκίων από πέρσι μέχρι φέτος – αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα σημερινά επιτόκια και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, τουλάχιστον με τα Συνεργατικά, για τα οποία είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος. Αλλά και με τις τράπεζες, η έκκλησή μας είναι να μειώσουν τα επιτόκια για να βοηθηθεί και ο απλός άνθρωπος, αλλά προπαντός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση αναφορικά με τις πληροφορίες για επικείμενη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Πασχαλίδης εξήγησε: «Είναι μια μεγάλη προσπάθεια και ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), που είναι ο Οργανισμός για την αποθήκευση τόσο των στρατηγικών αποθεμάτων όσο και των άλλων καυσίμων στην Κύπρο, έχει μειώσει το τέλος περίπου στο 50%. Και έτσι, αυτό θα μετακυλιστεί στην ΑΗΚ που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για τα καύσιμα και γνωρίζουμε ότι η Αρχή θα το μετακυλίσει στους καταναλωτές. Περίπου, θα είναι μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1%».

Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει το ύψος του τέλους του ΚΟΔΑΠ το οποίο και μειώνεται τώρα, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι «από σχεδόν ένα ευρώ γίνεται μισό για κάθε κιλό μαζούτ. Και ο μεγαλύτερος πελάτης μαζούτ είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού, που το χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και εφόσον το τέλος μειώνεται, μειώνεται και η χρέωση πάνω στην Αρχή Ηλεκτρισμού και η Αρχή Ηλεκτρισμού με τη σειρά της θα μειώσει τους λογαριασμούς στους καταναλωτές», κατέληξε.