15/1/10

Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών

Επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αμμοχώστου -Λάρνακας, στην Κόση
14/01/2010





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης επισκέφθηκε σήμερα τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αμμοχώστου-Λάρνακας στην περιοχή της Κόσης και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της. Στην επίσκεψη συμμετείχαν και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης της λειτουργίας της Μονάδας, ο Γενικός Διευθυντής κ. Λάζαρος Σαββίδης και αρμόδιοι Λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και στελέχη της εργοληπτικής εταιρείας Ηλέκτωρ Α.Ε.

Μετά την περιήγηση ο κ. Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είναι κάτι το οποίο πρώτη φορά γίνεται στην Κύπρο. Σήμερα θα ξεκινήσει δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας και το Μάρτιο θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία της μαζί με το διαμετακομιστικό σταθμό Σκαρίνου και στην πορεία το διαμετακομιστικό σταθμό στην Ορμίδεια. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ την εταιρεία Ηλέκτωρ Α.Ε. που ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του έργου, μιας σύγχρονης Μονάδας.

Ένα σημαντικό μέρος της Μονάδας αυτής αποτελεί η διαλογή των στερεών αποβλήτων με οπτικές ίνες. Όσον αφορά το μέγεθος της είναι πρωτοποριακό ακόμη και για την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν πολλές μονάδες όπου η διαλογή γίνεται με οπτικές ίνες. Στη Μονάδα αυτή όλοι οι χώροι είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρνητική πίεση, δηλαδή η εξωτερική πίεση του αέρα είναι μεγαλύτερη από την πίεση εντός του κτηρίου, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε οσμή να μην βγαίνει προς τα έξω. Μιλάμε για μια νέα εποχή στον τομέα της διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων.

Να σας ενημερώσω παράλληλα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μελετών για τις Μονάδες της Λεμεσού και της Λευκωσίας, δηλαδή αναμένεται τους επόμενους δύο-τρεις μήνες να προχωρήσουμε σε προσφορές, καθώς θέλουμε να υλοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν αυτή τη στρατηγική. Σύντομα θα βγούμε σε προσφορές για μελετητή για την ολοκλήρωση της Μονάδας στην Πάφο όπου σήμερα υπάρχει ο ΧΥΤΑ. Άρα, με την έναρξη της λειτουργίας της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Οικιακών Αποβλήτων για τις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή διαχείρισης η οποία σέβεται πάνω από όλα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και παράλληλα οδηγεί σε αξιοποίηση των αποβλήτων για καλύτερους σκοπούς, όπως η αξιοποίηση για παραγωγή ενέργειας αλλά και η ανακύκλωση υλικών. Με αυτό τον τρόπο η Κύπρος θα μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η Μονάδα έχει στοιχίσει 40 εκατομμύρια ευρώ και έγινε με συγχρηματοδότηση των 2/3 του κόστους από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ. Την ευθύνη για τη λειτουργία της Μονάδας αυτής τα πρώτα δέκα χρόνια θα έχει ο εργολάβος. Τη γενική διαχείριση της Μονάδας θα έχει το Διαχειριστικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου οι οποίοι θα παρακολουθούν, θα ελέγχουν και θα συμβουλεύουν. Είναι μια σημαντική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία και διαχείριση αυτών των Μονάδων.

Με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος έχουμε μια άψογη συνεργασία, και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε το περιβάλλον με σεβασμό τόσο προς αυτό όσο και προς τον άνθρωπο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ποσότητα αποβλήτων που μπορεί να επεξεργάζεται το εργοστάσιο ετησίως, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Είναι προγραμματισμένο να διαχειρίζεται 160 χιλιάδες τόνους ετησίως. Αυτό βέβαια θα φανεί με τη λειτουργία του, διότι στην Πάφο τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ είχαμε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι είχαμε προβλέψει. Θα ήθελα, όμως, να πω πως πρέπει επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο πολίτης ώστε να διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στην πηγή. Ήδη λειτουργεί το πρόγραμμα Green dot και προγραμματίζεται επέκταση του και στη Λάρνακα. Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των χωματερών ήδη ολοκληρώνονται οι μελέτες και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2010 να αρχίσει η αποκατάσταση των χωματερών στην Πάφο και στις αρχές του 2011 στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου».