15/1/10

Καρογιάν για τις δηλώσεις Νταβούτογλου 14-1-2010


Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η χώρα του έχει ετοιμάσει επιπρόσθετες προτάσεις για το Κυπριακό, επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι οι προτάσεις της τ/κ κοινότητας στο Κυπριακό γράφονται και καθορίζονται από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.



''Ο κ. Νταβούτογλου έχει επιβεβαιώσει αυτό που ήταν γνωστό σε εμάς εδώ και πολύ καιρό και το επιβεβαίωσε για ακόμη φορά, ότι δηλαδή οι προτάσεις της τ/κ κοινότητας είναι γραμμένες, καθορισμένες από μέρους της Τουρκίας'', ανέφερε ο κ. Καρογιάν σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι ''αυτή είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη πρόσφατη επιβεβαίωση όλων όσων πιστεύαμε και λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια''.

Παράλληλα, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε πως το τουρκικό έγγραφο που υποβλήθηκε στις συνομιλίες αποδεικνύει ότι ''η τουρκική πλευρά δεν έχει διαφοροποιήσει ποσώς τη δική της στάση και τη συμπεριφορά'' και για αυτό δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.

''Συνομοσπονδιακό έγγραφο με απαράδεκτες αναφορές, που καταστρατηγεί πλήρως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ'', πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν και διερωτήθηκε ''τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο των εντατικών συνομιλιών''.

''Πάνω σε ποια βάση θα συζητηθούν;'' διερωτήθηκε ο κ. Καρογιάν και συνέχισε: ''Και είναι για αυτό το λόγο που εμείς πιστεύουμε ότι η τουρκική πλευρά είναι εκτεθειμένη''.

Πρόσθεσε ότι ''θα πρέπει να υπάρξει μια σταυροφορία της κυπριακής Κυβέρνησης, και στην ΕΕ και αλλού, για να δημιουργηθεί εκείνο το κλίμα που να θέσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου την Τουρκία, που είναι και ο βασικός υπαίτιος γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και γιατί παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα όπως παρουσιάζονται''.

''Και εδώ είναι και ο ρόλος των ΗΕ, που δεν είναι ρόλος κομιστή προτάσεων, δεν είναι ρόλος Πόντιου Πιλάτου, έχουν ρόλο να επαναφέρουν την Τουρκία στα σωστά πλαίσια, που είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ, που είναι οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ'', κατέληξε.