29/1/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα σε τελετή απόλυσης εθνοφυλάκων της κλάσης 1974, χθες

29/01/2010
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή απόλυσης των εθνοφυλάκων της κλάσης 1974 της Τετάρτης Ταξιαρχίας Πεζικού.



Είμαι σίγουρος ότι αυτή η μέρα είναι για όλους σας ιδιαίτερα σημαντική και σημαδιακή, γιατί αποτελεί το τέλος μιας πορείας αφοσίωσης στην πατρίδα η οποία ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της νεότητας σας. Βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την σεμνή τελετή για να σας αποχαιρετίσω εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας και του κυπριακού λαού, τιμώντας και ευχαριστώντας σας για την πολύχρονη ανιδιοτελή προσφορά πατριωτικού έργου και την προσήλωση στο καθήκον της υπεράσπισης του πολύπαθου τόπου μας.

Εσείς, η κλάση του 1974, του έτους που σημάδεψε την έναρξη της πιο τραγικής περιόδου της νεότερης ιστορίας του τόπου μας εξαιτίας της εκδήλωσης του προδοτικού και επάρατου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που το ακολούθησε, αποτελείτε αναμφίβολα πρότυπο πατριωτικής στάσης για τις επερχόμενες γενιές.

Γιατί περάσατε από τα στάδια του κληρωτού στρατιώτη, του εφέδρου και τελικά του εθνοφύλακα, υπηρετώντας με συνέπεια την πατρίδα και συνδέοντας άρρηκτα την παρουσία σας με την προάσπιση της γης που μας γέννησε και μας ανέθρεψε.

Πολλοί από εσάς κληθήκατε να υπερασπίσετε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα του κράτους μας κατά τις δραματικές μέρες του μαύρου καλοκαιριού του 74’ και ανταποκριθήκατε με προθυμία και ζήλο σε εκείνο το ιερό κάλεσμα. Υπερασπιστήκατε με αυταπάρνηση και σθένος τα ιερά χώματα του τόπου μας και τον άμαχο πληθυσμό, τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες, που έτρεχαν απεγνωσμένα να σωθούν από τη λύσσα του Τούρκου κατακτητή. Στην Κερύνεια και στον Πενταδάκτυλο, στη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και τους άλλους μαρτυρικούς τόπους της εισβολής προτάξατε τα στήθη απέναντι στον πάνοπλο Αττίλα. Όλοι όσοι λάβαμε μέρος σε εκείνα τα οδυνηρά και δύσκολα γεγονότα χάσαμε στα πεδία των μαχών ακριβούς φίλους και συναγωνιστές. Σε εκείνους τους ηρωικώς πεσόντες και αγνοουμένους, αλλά και στον καθένα από εσάς ξεχωριστά, η Κύπρος και λαός της θα χρωστά πάντα ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Χάρη στη δική σας αφοσίωση και αποφασιστικότητα ο θεσμός της Εθνοφυλακής, ως τρίτος πυλώνας της Εθνικής Φρουράς, πέτυχε τους σκοπούς του. Η παραμονή και η προσφορά σας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, με την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα για να υπηρετήσετε στην Εθνοφυλακή, όπως και η εθελοντική ένταξη κάποιων από εσάς σε αυτή, αξίζει τον έπαινο και τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας.

Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής θα ήθελα και ενώπιόν σας να επισημάνω ότι όσο η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και η παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό συνεχίζεται, θα πρέπει να εξακολουθήσει να υφίσταται και να ενισχύεται η Εθνική Φρουρά, η οποία αποτελεί μέσο κατοχύρωσης της ασφάλειας της χώρας μας και όργανο αποτροπής κινδύνων και απειλών.

Αγαπητοί εθνοφύλακες,

Ο δικός σας ζήλος, ο πατριωτισμός και η αγωνιστικότητα και η αλησμόνητη θυσία των ηρώων μας υπενθυμίζουν το χρέος για συνέχιση του αγώνα με στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση της μοιρασμένης πατρίδας μας.

Είναι γι’ αυτό που η Κυβέρνηση μας αγωνίζεται σκληρά με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του κυπριακού προβλήματος. Επιδιώκουμε την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα δημιουργήσει ένα ενιαίο κράτος με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Μία λύση που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών και παρά την μέχρι τώρα απογοήτευσή μας εξαιτίας της υποκινούμενης από την Τουρκία σκλήρυνσης της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ευελπιστούμε στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Για να ζήσει αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην κοινή γη των προγόνων μας.

Σταθερός συμπαραστάτης στο δίκαιο αγώνα μας ήταν και παραμένει η Κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας και πολύτιμο όπλο μας είναι η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, την οποία επιβάλλεται με σύνεση να επιδιώκουμε και να καλλιεργούμε.

Κλείνοντας, δεν έχω παρά να ευχαριστήσω και πάλι από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς για την επί πολλά έτη αφοσίωση σας στην Εθνική Φρουρά και στην πατρίδα μας. Όλοι εμείς, και πολύ περισσότερο τα παιδιά και οι οικογένειες σας, πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για σας.

Σας αποχαιρετώ με τιμή από την οικογένεια της Εθνικής Φρουράς και εύχομαι συγχρόνως σε όλους σας οικογενειακή υγεία και ευτυχία.