6/11/23

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη», στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

 


Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη», στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη συζήτηση που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ) κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου, με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη». Στη συζήτηση συμμετείχαν βουλευτές της Επιτροπής, Επίτροποι, γυναίκες πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Η κ. Δημητρίου καλωσορίζοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπωντους συμμετέχοντεςκαι συγχαίροντας την Πρόεδρο της Επιτροπής για την πρωτοβουλία της, σημείωσε ως πολύ θετική εξέλιξη τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε θέματα και διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ειρήνη. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η όποια πρόοδος επιτυγχάνεται δεν είναι άνευ ετέρου αναμενόμενη, αλλά είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς δεκαετιών, η οποία δεν τυγχάνει της δέουσας προβολής και αναγνώρισης. Τέτοιες πρωτοβουλίες υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, είναι πολύ σημαντικές γιατί προσδίδουν ορατότητα σε γυναίκες που πρωτοστατούν στην πολιτική, στη διπλωματία και στην κοινωνία των πολιτών, που είναι αναγκαία για να ενθαρρυνθούν περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να δραστηριοποιηθούν στους τομείς αυτούς.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπος στις γυναίκες των εμπόλεμων συγκρούσεων, όπως αυτών στην Ουκρανία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Μέση Ανατολή είναι καταστροφικός, καθότι οι συγκρούσεις εντείνουν την ανισότητα των φύλων, τη φτώχεια και τη θυματοποίηση των γυναικών. Οι σκηνές που βλέπουμε να εκτυλίσσονται στο Ισραήλ και στη Γάζα προκαλούν τρόμο. Η τρομοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και καμία ανοχή δεν μπορεί να επιδειχθεί στις φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον παιδιών και γυναικών, τόνισε η κ. Δημητρίου. Επισήμανε δε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν αλληλοαποκλείονται, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία των αμάχων.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη δηλωθείσα ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες αυτές, έτι δε περαιτέρω γιατί λόγω της δικής της οδυνηρής εμπειρίας, γνωρίζει τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Επισήμανε δε ότι το 1974, η σεξουαλική βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών χρησιμοποιήθηκε συστηματικά ως όπλο πολέμου, καθώς Κύπριες γυναίκες βιάστηκαν, βασανίστηκαν και πολλές δολοφονήθηκαν άγρια. Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αισθάνεται ανακούφιση γιατί έστω και μετά την πάροδο πολλών ετών και μετά την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από γυναίκα Πρόεδρο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και σε συνεργασία με την αρμόδια Υπουργό, κάποιες από τις γυναίκες αυτές βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τους βιασμούς και τώρα τυγχάνουν στήριξης από το κράτος.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συνεισφορά των γυναικών, στον απόηχο της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προσπάθειες για αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας, καθώς και στη συμβολή Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών γυναικείων οργανώσεων στη προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και σε δραστηριότητες διαμεσολάβησης και λήψης αποφάσεων, όπως προνοεί το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της δυναμικής των συγκρούσεων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψής τους. Επί του προκειμένου, σημείωσε την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ενίσχυση των προσπαθειών για εφαρμογή των προνοιών του εν λόγω ψηφίσματος. Το ψήφισμα 1325, σημείωσε, δεν έχει ως μοναδικό στόχο να σπάσει η «γυάλινη οροφή», αλλά και να καταδείξει πόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος τη γυναικεία διορατικότητα και προοπτική, την επιμονή, τον πραγματισμό και την πρόοδο που οι γυναίκες μπορούν να φέρουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Καταλήγοντας, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συνεργειών με γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ειρήνης και  ασφάλειας, τόσο στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και στο πλαίσιο ευρύτερα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.