6/11/23

Εισαγωγικός χαιρετισμός κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε ειδική συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη»

 


Εισαγωγικός χαιρετισμός κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε ειδική συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη»

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2023

Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική συζήτηση στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής, με θέμα «Γυναίκες στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη».

Σε εισαγωγικό χαιρετισμό της η κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου καλωσόρισε τις συμμετέχουσες, επισημαίνοντας ότι είναι γυναίκες που αφήνουν το στίγμα τους στην πολιτική, τη διπλωματία και την κοινωνία των πολιτών.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε τη σημασία του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναδεικνύεται η σημασία της πλήρους και ενεργού συμμετοχής των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση και διατήρηση της ειρήνης.  Επισήμανε, συναφώς, ότι, ενώ υπάρχει σωρεία ψηφισμάτων διεθνών οργανισμών για το συγκεκριμένο θέμα, το πλέον σημαντικό είναι η εφαρμογή τους και τόνισε ότι γυναίκες, όπως οι συμμετέχουσες στη συζήτηση, έχουν κάνει πράξη τις διακηρύξεις των ψηφισμάτων αυτών.

Κάποιος λογικά θα συμπέραινε, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, ότι η ύπαρξη πληθώρας ψηφισμάτων για το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς τη σημασία προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πορεία προς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών είναι, όπως επισήμανε, αργή, γιατί ακριβώς η συμμετοχή των γυναικών στην ασφάλεια αποτελεί ζήτημα εξουσίας, την οποία, κανένας δεν θέλει να μοιραστεί, ειδικά σε κοινωνίες, όπου κυριαρχούν πατριαρχικά στερεότυπα.

Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι, ως Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, κατέθεσε τροπολογίες που άλλαξαν τον Κανονισμό Λειτουργίας του Οργανισμού, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων κατά τον διορισμό αξιωματούχων της Συνέλευσης.

Η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι, κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, συντελούνται σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές που υπονομεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα και ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίστανται σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλαν στη βάση αρχών του διεθνούς δικαίου. Επισήμανε περαιτέρω ότι η κατάσταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, ενώ και στο Κυπριακό υπάρχει στασιμότητα.

Εν μέσω της αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων την 7η Οκτωβρίου έχουν αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή, όπου σημαντικοί δρώντες έχουν καθοριστικά στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα.

Επισήμανε δε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, με τις εμπρηστικές δηλώσεις του, επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο του σε προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου, δικαιολογώντας εγκλήματα που συγκλόνισαν την υφήλιο. Απώτερος στόχος του κ. Ερντογάν, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, είναι η διατήρηση αναθεωρητικών φιλοδοξιών και η αύξηση τηςεπιρροής της Τουρκίας στη Μεσόγειο, στην Αραβική Χερσόνησο, στον Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Εν μέσω αυτής της «τέλειας καταιγίδας», ο ρόλος των γυναικών σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας παραμένει υψίστης σημασίας, τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.