2/10/23

O Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Ουκρανία

 


O Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

Στο πλαίσιο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου, ο κος Κόμπος επανέλαβε την πάγια θέση προσήλωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κατ’ επέκταση στον σεβασμό των οικουμενικών αρχών διεθνούς δικαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι η ευρωπαϊκή της προοπτική.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κος Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να παράσχει κάθε τεχνική υποστήριξη, εάν και εφόσον ζητηθεί, για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας. Ο κος Υπουργός ανέδειξε επίσης, το σοβαρό ζήτημα της παράκαμψης κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καλώντας παράλληλα για την άμεση και άνευ όρων εφαρμογή τους.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν επίσης συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο κ. Volodymyr Zelenskyy, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Dmytro Kuleba.  

Σε μία συμβολική πράξη, οι Υπουργοί Εξωτερικών απέδωσαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται στο Κίεβο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του κ. Dmytro Kuleba, κατά την οποία επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία και τον λαό της.