2/10/23

Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου- Αρμενίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία


 

Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου- Αρμενίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/ Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Κύπρου-Αρμενίας, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χάρης Γεωργιάδης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Αρμενίας-Κύπρου στην Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας κ. Hayk Konjoryan. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης, Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης, Μάριος Καρογιάν και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν. Η αντιπροσωπεία συνοδεύεται από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αρμενία (με έδρα τη Μόσχα) κ. Κύπρο Γεωργαλλή.

Η αντιπροσωπεία έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Alen Simonyan και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Ararat Mirzoyan και τον Πρόεδρο κ. Konjoryan και μέλη της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου.

Κατά τις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Τα μέλη της αντιπροσωπείας μετέφεραν εγκάρδιο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην πολιτική ηγεσία και στον πολύπαθο λαό της Αρμενίας. Επισήμαναν ότι οι Κύπριοι είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλά τον πόνο που προκαλούν ο πόλεμος και η προσφυγιά και υπογράμμισαν την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Αρμενία για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις στρατηγικές εθνοκάθαρσης που εφαρμόζει το Αζερμπαϊτζάν.

Εκφράστηκε δε εκατέρωθεν ανησυχία για την απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και για την εμπλοκή της στους σχεδιασμούς του Αζερμπαϊτζάν εις βάρος της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, η οποία, όπως επισημάνθηκε, είναι ενδεικτική της διαχρονικά παραβατικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Υπογραμμίστηκε ότι η Κύπρος και η Αρμενία, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και εκφράστηκε η κοινή βούληση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη ενεργοποίησης και άσκησης της επιρροής της διεθνούς κοινότητας προς αποτροπή υλοποίησης τέτοιων στρατηγικών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν νέα τετελεσμένα.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και άλλων σωμάτων.

Αργότερα το απόγευμα, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας κ. Nikol Pashinyan και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Vahagn Khachaturyan.