5/10/23

Συνέχεια των εργασιών της 66ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στην Άκκρα της Γκάνας


 

Συνέχεια των εργασιών της 66ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στην Άκκρα της Γκάνας

Συνεχίζονται στην Άκκρα της Γκάνας οι εργασίες της 66ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ), στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), κ. Σάβια Ορφανίδου και κ. Χρίστος Ορφανίδης.

Ο κ. Δαμιανού συμμετείχε χθες το απόγευμα σε συζήτηση για τον ρόλο της Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην παρέμβασή του, ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως το δεκαετές ορόσημο της Χάρτας που γιορτάζεται φέτος, προσφέρεται για εποικοδομητική αξιολόγηση, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εμβέλεια και επιρροή της. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, εξακολουθούν να υφίστανται πολλές προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, όπως είναι οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και η παρεμπόδιση της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών.

Το ζήτημα της ισότητας των φύλων εξακολουθεί επίσης να αποτελεί πρόκληση, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής. Ενώ η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί, ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την ανάληψη ηγετικών ρόλων και την προστασία από τη βία. Θα πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού, να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε όλα τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από την ενδοοικογενειακή βία, την παρενόχληση και τις σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς και από πρακτικές που αποτελούν μορφές σύγχρονης δουλείας, όπως η καταναγκαστική εργασία και οι καταναγκαστικοί γάμοι. Αναγνωρίζοντας ότι η Χάρτα δεν αποτελεί εξαντλητικό κατάλογο δικαιωμάτων και ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι οι χώρες μέλη του Οργανισμού να ενστερνιστούν πλήρως τα ιδανικά της, ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι  παραμένει το ερώτημα κατά πόσο θα ήταν επωφελές η Χάρτα να μετατραπεί σε νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης για τη συνταγματική αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι η αρχή αυτή διατρέχει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει δοκιμαστεί διαμέσου των χρόνων και κρίνεται αναγκαία γιατί διατηρεί τα λεγόμενα θεσμικά αντίβαρα (checks and balances). Ωστόσο, όπως επισήμανε, χρειάζεται επικαιροποίηση για να περιλάβει τη δυνατότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θεσμούς και αξιωματούχους, καθώς δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη το 1960.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας πραγματοποίησε επαφές με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γκάνα κ. Alban Sumana Kingsford Bagbin και με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαλάουι κα Catherine Gotani Hara.

Η κ. Ορφανίδου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Κλάδου Ηνωμένου Βασιλείου και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών Βουλευτριών της Κοινοπολιτείας (CWP), Dame Maria Miller, κατά την οποία συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων μελών του Συνδέσμου προς επίτευξη του κύριου στόχου του CWP, που είναι η ενδυνάμωση της συμμετοχής και του ρόλου των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες.

Οι εργασίες της Διάσκεψής ολοκληρώνονται σήμερα με τη συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, την οποία θα απασχολήσει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του ΚΚΣ.