8/9/23

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη κατά την έναρξη των εκδηλώσεων «Ιεροκήπια 2023» του Δήμου Γεροσκήπου που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας


Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη κατά την έναρξη των εκδηλώσεων «Ιεροκήπια 2023» του Δήμου Γεροσκήπου που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Η Γεροσκήπου από τα πανάρχαια χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία και τον πολιτισμό τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.  Το όνομά της προήλθε από τις λέξεις «ιερός κήπος» αφού εδώ βρίσκονταν κατά την παράδοση οι κήποι της Θεάς Αφροδίτης, της Θεάς της ομορφιάς και του Έρωτα.  Αλλά και στη συνέχεια της ιστορίας, η Γεροσκήπου κατέχει ξεχωριστή θέση, στους Βυζαντινούς χρόνους, στον Μεσαίωνα, ακόμα και σήμερα.  Βασισμένα σε αυτόν τον πολιτισμό και την παράδοση είναι και τα Ιεροκήπια – πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Γεροσκήπου τον μήνα Σεπτέμβριο και θεωρούνται μια μεγάλη πολιτιστική προσφορά.  Ο Δήμος Γεροσκήπου, υιοθετώντας την άποψη ότι ο πολιτισμός πρέπει πάντα να κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και δη του ευρωπαίου πολίτη, έχει στοιχειοθετήσει ένα πρόγραμμα ποικίλων και ποιοτικά αναβαθμισμένων δραστηριοτήτων.»

Αυτό το απόσπασμα αυτούσιο είναι από δημοσίευμα εφημερίδας την 23η Σεπτεμβρίου 1995, ημέρα έναρξης αυτού που σήμερα είναι θεσμός.  28 χρόνια μετά εξακολουθείτε να αποδεικνύετε την προσήλωση στην ξεχωριστή θέση που ο πολιτισμός πρέπει να κατέχει στις ζωές μας, και γι’ αυτό σας οφείλουμε συγχαρητήρια αλλά και ευγνωμοσύνη.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ απόψε εδώ μαζί σας, στον Δήμο Γεροσκήπου, με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων «Ιεροκήπια 2023».

Καταρχάς, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο εκπροσωπώ σήμερα. Θέλω, επίσης, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμο Γεροσκήπου που για 28η χρονιά συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο να διοργανώνει τα «Ιεροκήπια», μια σειρά εκδηλώσεων που έχει πλέον καταστεί θεσμός και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού του.

Ένα τέτοιο πολιτιστικό γεγονός συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του Δήμου Γεροσκήπου, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του τόπου. Οι νεότερες γενιές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους, μαθαίνοντας για τα έθιμα του λαού μας, απολαμβάνοντας τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς της παράδοσής μας, τα τοπικά προϊόντα και τα παραδοσιακά μας εδέσματα και πολλά άλλα. Εξάλλου, τέτοιες διοργανώσεις προσθέτουν και στο τουριστικό προϊόν του Δήμου, προσφέροντας στους τουρίστες την εμπειρία του να απολαύσουν δείγματα από την κυπριακή κουλτούρα και παράδοση.

Η ονομασία «Ιεροκήπια» που προσδόθηκε στην εν λόγω σειρά εκδηλώσεων, προκύπτει από το όνομα της ίδιας της Γεροσκήπου. Η Γεροσκήπου έχει μια μακραίωνη και πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνδέεται με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, στην Κύπρο υπήρχε μια αρχαία πόλη, η Ιεροκηπία, η οποία τοποθετείτο γεωγραφικά μεταξύ της Παλαίπαφου και της Πάφου και αμέσως πριν από την Πάφο, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται σήμερα η Γεροσκήπου. Στο περίφημο σύγγραμμά του «Γεωγραφικά», ο Στράβωνας, περιγράφοντας τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου με κατεύθυνση από τη Λεμεσό προς την Πάφο, αναφέρει συγκεκριμένα για την αρχαία πόλη «μικρόν δ’ από της θαλάττης και η Ιεροκηπία».

Ετυμολογικά, η ονομασία Ιεροκηπία προέρχεται από τις λέξεις «ιερός» και «κήπος». Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, αλλά και μαρτυρίες ξένων περιηγητών και ιστορικών, υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στη νότια περιοχή της Γεροσκήπου οι «Ιεροί Κήποι», οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στη Θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της γονιμότητας, την Αφροδίτη. Από τους κήπους αυτούς περνούσε η πομπή των πιστών που κατέληγε στο Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, κατά την τέλεση των «Αφροδισίων», της ετήσιας γιορτής προς τιμήν της Θεάς.

Εκτός από το πλούσιο παρελθόν, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και το ζωντανό σήμερα της Γεροσκήπου.  Μιας πόλης, ενός σύγχρονου Δήμου, που διατηρεί και προάγει εκείνα τα πολιτιστικά και ιστορικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά άσβεστα και αναλλοίωτα.  Αποτελεί ύψιστη αποστολή όλων μας, πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανωμένων συνόλων και κοινωνίας να εμπεδώσουμε ιστορική και πολιτιστική συνείδηση. 

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, το μικρό μας νησί, σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, σμίλεψε και οικοδόμησε στοιχεία ιδιαίτερα, μοναδικά που σήμερα αποτελούν ένα ισχυρό πολιτισμικό υπόβαθρο.  Υπόβαθρο στέρεο, θεμέλιο των όσων πετύχαμε αλλά και των όσων στοχεύουμε.

Ο πολιτισμός του νησιού μας αποτελεί μια ζώσα πραγματικότητα που παράγεται και καλλιεργείται ανά τους αιώνες και αναπαράγεται από την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία των ανθρώπων της τέχνης, των επιστημών και των γραμμάτων αλλά και μέσα από την καθημερινή δουλειά του απλού ανθρώπου του μόχθου και της βιοπάλης. Η στήριξη και ο σεβασμός στον πολιτισμό μας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την επιβίωση του λαού μας και προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο πολιτισμός, άλλωστε, είναι «μια κίνηση, όχι μια κατάσταση.  Ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι», μια συνισταμένη θελήσεων.  Η επικράτηση του δίκαιου έναντι του αδίκου, του διαλόγου στο μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη.  Διάβασα κάπου ότι «ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται».  Το πιστεύω έντονα, δεν μπορεί μια κοινωνία απλά να κληρονομεί ή να κληροδοτεί πολιτισμό παρά να τον καλλιεργεί και να τον εξελίσσει, να τον εμπεδώνει και να τον σέβεται.  Και είναι εκδηλώσεις σαν κι αυτή που βρισκόμαστε απόψε που σφυρηλατούν και διαμορφώνουν συνείδηση της αξίας και των αξιών των πολιτιστικών μας καταβολών.

Φέτος, οι εκδηλώσεις «Ιεροκήπια 2023» τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και αυτό αποτελεί τρανό παράδειγμα της έμπρακτης στήριξης και της ενθάρρυνσης από πλευράς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο διατηρείται ζωντανός ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Γεροσκήπου, για τη συστηματική προσπάθειά του και για το αξιέπαινο έργο που παράγει προς όφελος των δημοτών του, επενδύοντας στον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση του τόπου μας. Χάρη σε σας, απόψε και για τις επόμενες εβδομάδες, η πλατεία Γεροσκήπου μεταμορφώνεται σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς για όλη την Κύπρο.

Θα ήθελα, βεβαίως, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν με τον οποιονδήποτε τρόπο και αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόπο στην πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων. Δικαιωματικά, λοιπόν, πρέπει όλοι σας να αισθάνεστε περήφανοι που καταφέρνετε να διατηρείτε τον Δήμο σας στον χάρτη των πολιτιστικών δρωμένων της Κύπρου και να ανεβάζετε ψηλά τον πήχη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον τόπο μας.

Είμαι βέβαιος ότι και οι φετινές εκδηλώσεις «Ιεροπήπια» θα στεφθούν όπως πάντα με επιτυχία.