20/4/23

Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: «Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης»

 


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: «Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης»

«Πρώτιστη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η αναβάθμιση όλων των σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Έρευνα και τη Διάσωση», δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κα Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η κα Προκοπίου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος: «Εξελίξεις στην έρευνα και Διάσωση-Advances in Search & Rescue», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία CMC, (Crisis Management Center). Η ημερίδα, εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ορίζοντας 2020».

Στην ομιλία της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, αναφέρθηκε σε αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας όσον αφορά την Έρευνα και Διάσωση, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της Αστυνομίας, περιλαμβανομένης της Λιμενικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και της Πολιτικής Άμυνας. Αναφέρθηκε επίσης, στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» το οποίο βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Τόνισε δε, τη σημασία που έχει ο συντονισμός όλων των σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιών, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ομάδων που εμπλέκονται στην Έρευνα και Διάσωση, με προηγμένη τεχνολογία. Η Υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε πως η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι ολιστική και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δίκτυο τηλεπικοινωνιών, κάμερες σε στρατηγικά σημεία, ειδικά οχήματα και εναέρια παρακολούθηση με Drones.

Η πρώτη φάση που καλύπτει δασικές και αστικές περιοχές βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Η δεύτερη φάση που αφορά ακόμη πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.