19/12/22

  Επίσκεψη εκπαιδευτικών στο Γραφείο Πρόγνωσης Καιρού στο Aεροδρόμιο Λάρνακας


 

Επίσκεψη εκπαιδευτικών στο Γραφείο Πρόγνωσης Καιρού στο Aεροδρόμιο Λάρνακας

Στο πλαίσιο της «Ημέρας Εκπαιδευτικού», η οποία καθορίζεται από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και μετά από έγκριση του Διευθυντή της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, στις 15 Δεκεμβρίου 2022 πέντε εκπαιδευτικοί στο μάθημα Φυσικής από την Α΄ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας επισκέφτηκαν το Γραφείο Πρόγνωσης Καιρού και τον Συνοπτικό Σταθμό του Τμήματος Μετεωρολογίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του κοινωνικού συνόλου και ειδικών ομάδων του κοινωνικού συνόλου, αποδέχτηκε με χαρά το αίτημα της ομάδας των εκπαιδευτικών και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η επίσκεψη τους να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα ο κλάδος των επιστημών της Φυσικής όπως και των Μαθηματικών, αλλά και των Επιστημών της Πληροφορικής έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της Μετεωρολογίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Γραφείου Πρόγνωσης Καιρού και του Συνοπτικού Σταθμού. Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Τομέα Συνοπτικής και Αεροναυτικής Μετεωρολογίας ανέλυσε λεπτομερώς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των Λειτουργών της Πρόγνωσης Καιρού και ανέδειξε τη σχέση των Επιστημών της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Πληροφορικής με την πρόγνωση καιρού και τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Εξήγησε λεπτομερώς τι είναι η πρόγνωση καιρού, τα στάδια και τα εργαλεία της πρόγνωσης καιρού, πως λειτουργούν τα προγνωστικά μοντέλα και τα προγνωστικά εργαλεία που διαθέτει το Τμήμα Μετεωρολογίας. Αναλυθήκαν τα δελτία καιρού που εκδίδονται από το Τμήμα Μετεωρολογίας καθώς και οι υποχρεώσεις του Τμήματος έναντι του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015, αλλά και της Εθνικής Εποπτικής Αρχής, η οποία ελέγχει το Τμήμα Μετεωρολογίας ως πάροχος αεροναυτικών υπηρεσιών προς την Πολιτική Αεροπορία. Έγινε επίσης αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες που διατηρεί το Τμήμα Μετεωρολογίας.