19/12/22

Υπογραφή Συμβολαίου από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα της Κοινότητας Απεσιάς - Φάση Β΄

 


Υπογραφή Συμβολαίου από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα της Κοινότητας Απεσιάς - Φάση Β΄

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνει, ότι σήμερα (19/12/2022) υπογράφηκε Συμβόλαιο για την Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα της Κοινότητας Απεσιάς - Φάση Β΄.

Το Συμβόλαιο υπογράφηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κo Κυριάκο Κούνδουρο και από την Διευθυντή της Εργοληπτικής Εταιρείας MAKWAYLTD κo Γεώργιο Μακρίδη, εκ μέρους της Αναδόχου Εταιρείας. Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα €1.958.061,90 συν Φ.Π.Α. Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και κατά 10% από το ταμείο του Κοινοτικού Συμβουλίου Απεσιάς.

Οι εργασίες του Συμβολαίου αφορούν την ανάπλαση και πεζοδρομοποίηση δρόμων του Πυρήνα, υπογειοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δημιουργία καθιστικών χώρων με φυτεμένα στέγαστρα ως σημεία στάσης και ενδιαφέροντος, δαπεδοστρώσεις, αστικό εξοπλισμό, φωτισμό και φυτεύσεις και αναμένονται να ολοκληρωθούν σε περίοδο 24 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το στάδιο του σχεδιασμού δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη του Τρέμιθου, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα διακόσια αιωνόβια δέντρα της Κύπρου και αποτελεί το χαρακτηριστικό τοπόσημο της Κοινότητας.

Το Έργο αποτελεί την τελική φάση της αναβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος της Κοινότητας και έχει ως σκοπό να παραδοθεί ένα ποιοτικό ανθρωποκεντρικό περιβάλλον, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αποτελέσει βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας.

Η Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα γίνεται στο πλαίσιο του στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και του Στόχου 3: «Συμβολή στην ανάπτυξη/αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου με την προώθηση Έργων και Προγραμμάτων» και της Δραστηριότητας 1 «Έργα και ρυθμιστικά σχέδια σε σχέση με την αστική και αγροτική ανάπτυξη».