6/12/22

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην παρουσίαση του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Στροβόλου

 


Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην παρουσίαση του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Στροβόλου

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην παρουσίαση του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Στροβόλου, το οποίο αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Δήμου Στροβόλου, σε συνεργασία με το Cyprus International Institute of Management. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους δύο συνεργαζόμενους φορείς, οι οποίοι, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους πολιτικής, προχώρησαν στην ίδρυση και λειτουργία του σημαντικού αυτού Κέντρου.

Βασικός στόχος του Κέντρου είναι η ανάπτυξη της αειφόρου επιχειρηματικότητας, μέσω της στήριξης των επιχειρηματιών συμπολιτών μας για ομαλή και γρήγορη μετάβαση των επιχειρήσεων τους στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία. Το Κέντρο, αξιοποιώντας την τεχνική και επιστημονική γνώση του Cyprus International Institute of Management, αναμένεται να προσφέρει εξειδικευμένα εργαλεία και προγράμματα για ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων προώθησης της πράσινης επιχειρηματικότητας, για ευρύτερη χρήση και αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, καθώς και για πιο μαζική συμμετοχή των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί κατά τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του Κέντρου, συνάδουν απόλυτα με τον ευρύτερο στόχο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για μια σύγχρονη, κυκλική και ανταγωνιστική οικονομία, με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, η Κυβέρνηση, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στους τομείς της πράσινης και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Επιδίωξή μας, είναι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας να προχωρούν σε στοχευμένες επενδύσεις στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων, της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και της προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά κονδύλια και τα καινοτόμα εργαλεία που προσφέρονται.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι πολιτικές και οι δράσεις που προωθούμε μέσω των εθνικών στρατηγικών για το περιβάλλον, έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η πατρίδα μας, μέσω και του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος - το Αύριο» και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα προχωρήσει με γοργά και αποφασιστικά βήματα στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, αξιοποιώντας τις προοπτικές που προσφέρει η καλή κατάσταση της οικονομίας μας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις που αντιμετώπισε.

Καταλήγοντας, εκφράζω και πάλι τα συγχαρητήρια μου στους συντελεστές της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθεια για υλοποίηση του στόχου για πιο πράσινες, πιο σύγχρονες και πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στον τόπο μας. Ευελπιστώ ότι το Κέντρο Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας Στροβόλου θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για όλους.