3/5/22

Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ιωσήφ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τύπου – 3 Μαΐου

 


Γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ιωσήφ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τύπου – 3 Μαΐου

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Τύπου και σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει δώσει νέα ώθηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης για προστασία της αμεροληψίας και προάσπισης της αλήθειας.

Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι ένα φαινόμενο που παραπλανεί την κοινωνία, χειραγωγεί την κοινή γνώμη και υπονομεύει τη δημοκρατία.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι η Κύπρος. Η πολυφωνία, η ελευθερία σκέψης και έκφρασης και κυρίως το δικαίωμα του πολίτη για σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Η Κυβέρνηση, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημοσιογραφία κατά τρόπο που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να ασκούν τα καθήκοντα τους χωρίς περιορισμούς και παρεμβάσεις.

Βασικός στόχος της στήριξης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι η υποστήριξη και η διατήρηση της πολυφωνίας, ειδικότερα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, η προστασία του πλουραλισμού απόψεων, η ελευθερία της έκφρασης, η δημοκρατία και το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας της πληροφόρησης.

Η έγκυρη δημοσιογραφία, η αναζήτηση της αλήθειας, η τήρηση της δεοντολογίας και η εφαρμογή της αντικειμενικότητας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

Στην πατρίδα μας ο Τύπος ασκεί χωρίς κανένα περιορισμό και καμία παρέμβαση τα καθήκοντα του. Είναι απαραίτητο να εργαστούμε συλλογικά, ώστε αυτό που για εμάς και σε άλλα δημοκρατικά κράτη είναι αυτονόητο, να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δεδομένο για όλη τη δημοσιογραφική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. 

Ο σεβασμός στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι λειτουργοί του Τύπου είναι δεδομένος. Χωρίς Μέσα Ενημέρωσης δεν υπάρχει δημοκρατία.