6/5/22

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 14ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα

 


Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο 14ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα

Αδέλφια σύνεδροι της Νέας Δημοκρατίας,

σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή να χαιρετίσω το Συνέδριο της μεγαλύτερης προοδευτικής παράταξης της χώρας. Της παράταξης που είναι ταυτισμένη με την εδραίωση της δημοκρατίας, αλλά και την προκοπή της Ελλάδας.

Φίλε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Κυριάκο,

Θα ήταν παράλειψη αν προ της όποιας άλλης αναφοράς δεν εξέφραζα τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού κράτους και του ιδίου προσωπικά για την αμέριστη στήριξη στον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου.

Το πιο σημαντικό εξ όλων δεν είναι μόνο η διακυβερνητική συνεργασία, δεν είναι μόνο η συνεργασία επί ανωτάτου επιπέδου. Εκείνο που μεγαλύτερη σημασία έχει είναι η αδελφική αγάπη μεταξύ των Ελλήνων της Ελλάδας, του μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Ελληνισμού της Κύπρου, είναι η συμπόρευση, αλλά και ο πόνος και η ευαισθησία που ο καθένας των δύο ελληνικών στοιχείων επιδεικνύουν στις δοκιμασίες του ενός ή του άλλου.

Και δεν μπορεί παρά να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς που έδωσαν το αίμα τους προασπίζοντας την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας ενώνουν δεσμοί αίματος πέραν των ιστορικών δεσμών και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Θέλω την ίδια ώρα, μιλώντας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης που τιμά τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που τιμά τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ενεργό και δραστήρια συμμετοχή του Πρωθυπουργού, να αναφέρω πως μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη πιο ανθρωποκεντρική, για μια στρατηγικά ενωμένη Ευρώπη, για μια Ευρώπη που επίκεντρο της θα έχει τον Ευρωπαίο πολίτη, μια Ευρώπη που θα νοιάζεται για τον καθένα, θα υπερασπίζεται το κράτος πρόνοιας και το κράτος δικαίου.

Την ίδια ώρα δεν μπορώ να παραγνωρίσω πως μέσα από τη στενή συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικούς εταίρους όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στον αραβικό Κόλπο, και όχι μόνο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω πως οι τριμερείς συνεργασίες άρχισαν επί ημερών Αντώνη Σαμαρά, για να εδραιωθούν και να γίνουν στρατηγικής σημασίας επί των ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από κοινού συνεργαζόμενοι έχουμε κατορθώσει να εμπεδώσουμε το αίσθημα ότι οι χώρες μας θέλουν και αγαπούν την ειρήνη. Δεν επιδιώκουμε τον αποκλεισμό κανενός. Μέσα από συνεργασίες αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε ότι υλοποιείται, εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, για αυτό και δεν μένουμε αδιάφοροι στα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Για αυτό και σταθήκαμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι με τις αποφάσεις της Ευρώπης.

Και θέλω να σας πω ότι τα γεγονότα της Ουκρανίας, η εισβολή, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας έχουν αναξέσει πληγές για μας τους Έλληνες της Κύπρου και είμαι σίγουρος και για σας διότι έφεραν στη μνήμη μας τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια προσχήματα, τις ίδιες βαρβαρότητες που διέπραξαν και οι Τούρκοι εναντίον του Ελληνισμού της Κύπρου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι με τις αποφάσεις της ΕΕ προασπιζόμενοι, όμως, την ίδια ώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν δεχόμαστε δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν δεχόμαστε να γίνονται ανεκτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι, δεν μπορεί να ζητείται να θυσιάζονται λαοί της Ευρώπης, το ευ ζην και κάποιοι να κερδοσκοπούν από πολέμους ή να αποκομίζουν πολιτικά, οικονομικά οφέλη.

Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο θετικό τρόπο, αλλά και τον ίδιο σθεναρό τρόπο να αντιδρούμε σε ό,τι θεωρούμε άδικο.

Απευθυνόμενος σήμερα στο αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα. Το μήνυμα που διακρίνει τις πολιτικές μας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Ακολουθούμε τη φιλοσοφία του πατριωτικού ρεαλισμού χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε την περηφάνεια που η Ιστορία μας υπαγορεύει. Έντιμη λύση, έντιμη ειρήνη, αλλά όχι υποχώρηση, όχι υποδούλωση, όχι καθυπόταξη στις όποιες παράνομες αξιώσεις.

Όπως καλά γνωρίζετε διανύω το 10ο πλέον έτος της θητείας μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψα να πράξω ό,τι επιβάλλετο προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα απαντούσε στις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων. Στις ανησυχίες αν την επομένη, το κράτος, ή η λύση που θα απέδιδε ένα κράτος, θα ήταν λειτουργικό ή θνησιγενές. Δυστυχώς, οι αξιώσεις της Τουρκίας έφταναν στο σημείο να μετατρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο της Άγκυρας και αυτό δεν ήταν δυνατόν ποτέ να γίνει αποδεκτό. Ούτε και πρόκειται να υποχωρήσουμε από θέσεις που διασφαλίζουν την εθνική αξιοπρέπεια.

Η σημερινή μέρα είναι η μέρα του Πρωθυπουργού, είναι μέρα δική σας. Εγώ νιώθω περήφανος γιατί είχα την τύχη να απευθυνθώ στο συνέδριο σας. Ένα συνέδριο που είναι ιστορικό, ένα συνέδριο στο οποίο θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις που αφορούν την παραπέρα προκοπή της χώρας και δεν έχω αμφιβολία πως θα το πετύχετε γιατί στην ηγεσία βρίσκεται ένας στιβαρός ηγέτης. Υπάρχουν στελέχη ηγετικά τα οποία τον περιστοιχίζουν και τα οποία δίδουν τις απαντήσεις στα δύσκολα, και στα δύσκολα δοκιμάζονται οι ηγέτες.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο και ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα και την Κύπρο μας.