27/4/22

Δηλώσεις Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την συνάντηση με AHEPA, AHI και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων 27.04.2022

 


Δηλώσεις Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την συνάντηση με AHEPA, AHI και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων 27.04.2022

Είναι με μεγάλη χαρά που υποδεχθήκαμε σήμερα στην Κύπρο, μετά από δύο χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHEPA, AHI, καθώς και τις αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις B’nai B’rith και Conference of Presidents of American Jewish Organizations.

Στο πλαίσιο της εδώ τους παρουσίας, είχαμε μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, αλλά ιδιαίτερα συζητήσαμε τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο της Διασποράς των τριών χωρών στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί και οι τρεις χώρες έχουμε Διασπορά με σπουδαίες ιστορικές καταβολές και εντυπωσιακά επιτεύγματα. Μας ενώνουν ιστορικοί δεσμοί, κοινές αξίες και παραδόσεις, όπως και κοινοί στόχοι και επιδιώξεις όσον αφορά τη μελλοντική μας πορεία.

Είναι γεγονός πως η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα Διασποράς συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων των τριών χωρών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που τα θέματα Διασποράς εντάχθηκαν στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία των τριών κρατών, ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Αυτή η συνεργασία είναι τεράστιας σημασίας για όλους εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενεές γιατί, πάνω απ’ όλα, στόχο έχει την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τεράστια είναι, επίσης, η συμβολή των οργανώσεων αυτών στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των στρατηγικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Τέλος, συζητήσαμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν οι οργανώσεις στο πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα Διασποράς που στόχο έχουν να φέρουν την Διασπορά των χωρών μας πιο κοντά και ιδιαίτερα τους νέους μας, έτσι ώστε να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των τριών χωρών.

Θέλω για ακόμα μια φορά να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη τους προς την Κύπρο και για τις συνεχείς προσπάθειες τους για δικαίωση του αγώνα της πατρίδας μας.

Θέλω να τους ευχαριστήσω, επίσης, για τις σημαντικές προσπάθειες τους για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των Αγνοουμένων. Σήμερα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους το θέμα αυτό, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι Οργανώσεις αυτές και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες μας για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των συγγενών των Αγνοουμένων μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω πως η Κύπρος τάσσεται με τον πιο έντονο τρόπο κατά οποιωνδήποτε ενεργειών ή ρητορικής αντισημιτισμού απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται και συμπαραστέκεται έμπρακτα στον Εβραϊκό λαό για αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων μορφών αντισημιτισμού.

Αργότερα, θα ακολουθήσει σεμνή Τελετή Μνήμης του Ολοκαυτώματος για την επέτειο του κλεισίματος των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης των Εβραίων προσφύγων στο Μνημείο Φιλίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται στο στρατόπεδο του BMH.

Σας ευχαριστώ.